kapat

24.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Atina'ya Kral darbesi
Yunanistan'ın devrik kralı Konstantin, 6 yıllık hukuk savaşını kazandı. AİHM, kralın malvarlığına el koyan Atina'nın 1.6 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi

Yunanistan'ın devrik Kralı Konstantin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde Yunan devletine karşı 6 yıl önce açtığı 1 milyar 600 milyon dolarlık tazminat davasını kazandı. Atina, karara karşı çıkmayacağını ve tazminatı ödeyeceğini açıkladı. 1967 yılında ülkeyi terk eden devrik Kral, birçok kentteki taşınmaz mülklerine Atina'nın el koyduğu iddiasıyla 90'ların başında Yunan mahkemelerinde dava açmıştı. Yunan mahkemeleri devrik kralı haklı bulunca, Konstantin 1994'te AİHM'e başvurmuştu.

1974'teki halk oylamasıyla ülkede monarşinin sona erdiğini söyleyen Atina, kraliyet ailesine ait olan servete el koymuştu. AİHM, dünkü davada, bu mülklerin Kral'ın şahsi malvarlığı olduğunu, dolayısıyla hükümetlerin el koyamayacağı kararını aldı.

SOYADI DERDİ DE VAR!
İşte Kraliyet ailesine ait taşınmazlar: Larissa kentinde yüzbinlerce dönümlük arazi, içindeki onlarca irili ufaklı saray, villa ve ahırlar. Corfu adasında içinde tarihi eserlerin de bulunduğu büyük saray. Atina'nın Tatoi ormanlık bölgesi, içindeki saray ve binlerce dönümlük bahçe.

1963 yılında tahta çıkan Konstantin, 4 yıl sonra askeri darbe ile indirildi. Roma'ya kaçtı. Daha sonra eşi ve 5 çocuğuyla sırasıyla Kopenhag ve Londra'da sürgün hayatı yaşayan Konstantin, Yunanistan'a giremiyor. Çünkü Atina hükümeti Kral'ın bir soyadı almasını istiyor. "Kralların soyadı olmaz" diyen Konstantin, bu nedenle ülkesine giriş yapamıyor.

Stelyo BERBERAKİS/ATİNA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır