  
Büyükçekmece halkı doğalgaz bekliyor
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü telefonla arayanlar genelde iki konudan yakındı: Doğalgazın olmaması, sahildeki restoranların kapalı tutulması ve içki yasağının uygulanması... Diğer isteklere de yer verebilmek için dogalgaz ve restoranlar konusunda gelen çok sayıdaki istekten sadece 2'sine yer verdim...
* Öğretmenevi
RECEP KARAMAN: Öğretmenevi'ni bizlere hediye olarak verdiniz teşekkür ederiz. Eğitime katkılarınız büyük. Okullar yaptırıyorsunuz. Ama depremde hasar görerek kapatılan Dr. Hasan Akgün İlköğretim Okulu ne olacak?
AKGÜN: Öğretmenevi'nin açılışını yarın yapacağız. Eğitime önem veriyorum. İlçemizde 6 okul yaptık. Hasarlı olan okul için dün yıkım kararı aldık ve yerine 30 derslik yeni bir okulun yapılmasını planladık.
* Minibüsleri yasaklayın
AHMET YILDIZ: Esenyurt minibüslerinin sahile girişinin yasaklanmasını istiyoruz.
AKGÜN: Deniz otobüsleri ile bağlantılı olması için minibüslerin geçişine izin verildi. Bu konuda çok şikayet alıyorum. Minibüslere başka bir alternatif bulmaya çalışıyorum.
* Camiye şadırvan
NEZİHE IRMAK: Yaptığınız güzelliklerin yanısıra, Beşyol'daki camiye şadırvan yaptırmanız mümkün mü?
AKGÜN: Eğer sizler bana yardımcı olursanız bunu yapabiliriz. Belediyemize gelin görüşelim.
* Fay hattı
RECEP UYSAL: Fay hattının ilçemizden geçtiği söyleniyor. Bu konuda bilgi verir misiniz? İnsanlar tedirgin.
AKGÜN: Açık ve net olarak Fransız ve İtalyan hocalar açıklamalar yaptılar. Büyükçekmece'nin zemini sıkışık kum ve kaya. Fay hattı, kıyıdan 20-25 kilometre uzaklıkta ve 20 kilometre derinlikte. Son depremde ne bir bina yıkıldı ne de biri can verdi. 33 katlı binada bile tek bir çatlak olmadı. Bazı heyelan bölgelerimiz olduğu için, bunu bütün ilçeye malediyorlar.
* Kütüphanemiz yok
MUSTAFA KARTAL: Öğrenciler olarak faydalanabileceğimiz bir kütüphanemiz yok.
AKGÜN: Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi'nin temelini 2001'de atacağız ve 2002'de hizmete girecek. Emniyet Müdürlüğü'nün önünde yapılacak olan bu kültür merkezinde 500 kişilik tiyatro salonu, sanat galerisi ve kütüphane de olacak.
* Marina istiyoruz
FERHAN AYDIN: İlçemizde büyük hizmetler veriyorsunuz. Projesinin olduğunu öğrendiğim marinaya ne zaman kavuşacağız?
AKGÜN: Bildiğiniz gibi ana mendirek yapıldı. Bayındırlık Bakanlığı'nın onayını bekliyoruz. En az 300 yatın faydalanabileceği marinayı mutlaka inşa edip, bitireceğiz.
* Üst geçit
AYŞE BARIŞ: Mimaroba Yonca Sitesi'nden arıyorum. E-5'teki üst geçit ne zaman yapılacak? Ayrıca Mecideyeköy ve Taksim'e otobüs istiyoruz. Son olarak İSKİ'nin suyunu kullanabilecek miyiz?
AKGÜN: Karayolları ve Bayındırlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Üst geçit projesi 2001 yılı programına alındı. Otobüs konusunda çok istek var. İETT'ye bu isteğinizi bildireceğim. Ama ben Deniz Otobüsü'nü tavsiye ediyorum. İSKİ su boruları döşemeye başladı. Kısa zamanda su gelecek.
* Konservatuar
GÜLER SEVİNÇ: Konservatuar binası hazır. Ne zaman hizmete girecek?
AKGÜN: Kültür Parkı içinde yaptığımız konservatuar binası hazır ama, ses izolasyonu yapılacak. İki ay sonra hizmete girecek. İTÜ Rektörü ile görüştüm. Türk Sanat ve Halk Müziği ağırlıklı eğitim verilecek.
* Doğalgaz ne zaman?
FERHAN AYDIN: Sinanoba'dan arıyorum. Doğalgaz ne zaman gelecek?
AKGÜN: Doğalgaz altyapı çalışmaları Sanayi Bölgesi ve Beykent'e kadar geldi. 2001'de, en geç 2002'de doğalgaza ilçe olarak kavuşacağız. Tabii gaz sıkıntısı olmazsa...
* Çamur içindeyiz
GÖNÜL GÜNERHAN: Çakmaklıköyü Akçaburgaz çamur içinde. Hizmetleriniz buraya niye gelmiyor? Buradaki fabrikalardan aldığınız vergileri ne yapıyorsunuz?
AKGÜN: Önce planlar yaptık. İki kaçak bina yıkıldı. Kanallar ve su şebekesini tamamladık. Asfaltlama işi Sanayi Bölgesi'nden itibaren başladı. Yazın Akçaburgaz da asfaltlanacak. Hizmet gelmiyor dediğiniz yere iki yılda 4 trilyon lira harcadık. Fabrikalardan aldığımız çevre temizlik vergisi ise toplam 80 milyar lira.
* Devlet Hastanesi
SELMA BARIŞ: Büyükçekmece'de yazlığım var. Devlet Hastanesi'nin durumu ne oldu?
AKGÜN: Önceki gün Vali Bey, İmar ve Sağlık Müdürleri ile toplantı yaptık. Hastanenin yılbaşına kadar bitirilip anahtarının teslim edilmesi konusunda karar aldık.
* Depremzedeye yardım
FATMA ADAŞ: Depremzedelere imar konusunda yardımcı oluyor musunuz?
AKGÜN: Birkaç bina yıkılıp yenisi yapılmak üzere müracaatlar oldu. Projelere göre imar için yardımcı oluyoruz. Ama kaçak yapılar için yardımımız söz konusu değil.
* Temiz deniz
PROF: DR. OSMAN GÜMRÜ: Büyükçekmece denize girilebilen ender yerlerden biri. Bunu nasıl başardınız?
AKGÜN: 1995 yılına kadar bütün kanalizasyon ve atık sular denize akıyordu. İSKİ ile birlikte çalışmalar yaptık. Kollektörler, kanallar, arıtmalar yapıldı. Şimdi bir damla atık su denize gitmiyor. Balıklar kıyılara kadar gelmeye başladı. Ölçümler yaptırıyoruz. Sahilimizde koli basili yok denecek kadar az.
* Park istiyoruz
MESUT KAVŞI: Fatih Mahallesi'nden arıyorum. Belediye'nin yanındaki park güzel oldu. Mahallemize de böyle bir park yapılamaz mı?
AKGÜN: Yoğun olan bölgelere öncelikli olarak park yapıyoruz. İlçemizde kişi başına 21 metrekarelik yeşil alan düşüyor. Fatih Mahallesi'ni de programa alacağım.
* Spor salonu sözü
AYNUR AKTAŞ: Spor salonu sözünüz ne oldu?
AKGÜN: İstanbul İl Müdürlüğü ile görüştüm. 2500 kişilik spor salonu, stadın çimlendirilmesi ve tribünlerin kapatılması, 2001 yılı programına alındı.
* Balıkçı lokantaları
ELİF AKTUNA: Sahildeki içkili balıkçı lokantaları mühürlendi. Bir daha açmayı düşünmüyor musunuz?
AKGÜN: Polis bu lokantaları mühürledi. Bu binalar belediyeye ait ve biz de kira alıyorduk. Şimdi Bayındırlık Bakanlığı bizden tatbikat projesi istedi. Krokiler ile birlikte teslim ettik. Kaymakamlık daha sonra ruhsatlarını verecek. Bu konuyu takip ediyoruz. Üç ay sonra bu iş bitecek.
* Trafik karmaşası
İSMET ERTÜRK: Büyükçekmece'nin Jandarma ve Turgut Özal Bulvarı'ndan girişlerde trafik karmaşası yaşanıyor. Araçlar yolları otopark gibi kullanıyor. Bunun için önlem alacak mısınız?
AKGÜN: Bu konuda ben de şikayetçiyim. Kaymakamlık ve Bölge Trafik Müdürlüğü ile işbirliği yaparak İlçemizin girişleri düzene sokulacak.
* TV Kulesi
FUNDA PALALI: TV Kulesi'nin en son durumu nedir?
AKGÜN: 2001 yılında Cumhuriyet Balosu'nu TV Kulesi'nde yapacağız. 240 metrelik Avrupa'nın 3. büyük kulesinde 400 kişilik döner restoran ve 750'şer kişilik iki seyir salonu var. Kulenin üst kısmı bitti. Alt kısımların düzenlemesi sürüyor.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk ya soluk almıyor, ya da karbonmonoksite alıştı, aldırmıyor!
İSTANBUL'un çevre temizliğinden sorumlu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün kulakları çınlasın... Hoca kağıt toplamaktan vakit bulup, İstanbul'un havasını solumuyor olacak ki, kirliliği farkedemiyor... İstanbul giderek Yatağan'a dönüyor Mustafa Hocam... Bunun nedeni kalitesiz kömürün yanı sıra egzoz gazları... Bülent Eryiğit isimli bir okurumun gönderdiği e-maili oku Mustafa Hoca; ne diyeceksin, ne önlem getireceksin merak ediyorum:
"Son günlerde artan minibüs ve otobüs sayısına paralel olarak egzoz kirliliği de had safhaya ulaştı. Sıkışan trafik içinde her gün saatlerce bekleyen insanlar önündeki, yanındaki minibüs ve İETT otobüslerinin egzozlarından çıkan simsiyah dumanı solumaya mahkum edilmektedir. Herkesin bildiği gibi bu duman içinde karbon monoksit, kükürt dioksit, kurşun gibi kanserojen gazlar vardır.
Stresin, sıkışıklığın, sıcağın üstüne zehirli hava da eklenince sinir sistemi çökmekte, toleransı azalmakta, kural çiğnemeye yatkın hale gelmekteyiz. Trafikteki bu işkenceye bir de ekonomik zorluklar, aile sorunları eklenince sürücülerde dalgınlık artmakta, bunun sonucu kazalar meydana gelmektedir. Her gün artan dizel araçlar ve özellikle İETT'nin İkarus marka otobüsleri yol kenarında yürüyen yayaları, küçük öğrencileri zehirlemektedir. Araçlarda katalitik konvertör uygulaması kesinlikle zorunlu hale getirilmelidir."
EĞER
Sabah gezmeye çıkardığınız köpeğinizi tasmasız koşturtup çevrede bulunanları korkutuyorsanız...Siz İstanbullu değilsiniz...
|