Bankacı ve borsacılar ne diyor?
'Sağ duyulu olunmalı'
Erhan Topaç - Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı
Borsada son günlerde yaşanan gelişmelerin rasyonel bir nedeni yok. Piyasadaki dedikodular ve likidite sorunu borsadaki düşüşü sertleştirdi. Ama sorun borsanın iç dinamiğinden kaynaklanmıyor. Yaşanan, sistem sorunudur. Sıkıntıyı yaratan bir başka etken de yabancıların tahvil satıp dövize yönelmesi oldu. Ancak Merkez Bankası'nın müdahalesi ile dengelendi. Bu koşullarda insanların yapması gereken sağduyulu olmaktır. Sisteme zarar vermek kimse için iyi olmaz. Piyasadaki stresi azaltmanın yolları aranmalı. Gecikmeli de olsa hükümet tarafından açıklama geldi. Ama bu açıklamaların icraatlerle de desteklenmesi gerekiyor. Gerekirse piyasanın büyükleri bir araya gelerek uzlaşma yolları aranmalı. Piyasa para bekliyor. Hissede olan yatırımcıya kesinlikle beklemesini öneririm. Bu koşullarda en kötüsü pozisyon değiştirmektir. Faizler, yılsonuna kadar bir miktar yüksek seyredebilir. Ama 2001'de her şey yoluna girecektir. Bu ekonomik programa güvenle mümkün.
'Yurtdışı da izlenmeli'
Sarper Volkan Özten - Finans Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
Piyasalar, dün gelen açıklamalarla bir miktar toparlandı. Ancak genel olarak sıkıntıların sürdüğünü düşünüyorum. Son günlerde yaşanan ve bankalar operasyonuyla ilgili söylentilerin yanı sıra piyasadaki likidite sorunu sıkıntıyı artırdı. İç piyasada yaşanan bu gelişmelerin yanı sıra yurtdışı piyasalarında da tedirginlik sürüyor. Özellikle Arjantin ile ilgili gelişmeler bu olumsuz havayı körüklüyor. Bono piyasasında ise çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Bu nedenle de herkes elindekini verip kaçmaya çalışıyor. Belirsizlik var ama paniğe gerek yok. Bu gelişmelere rağmen borsada 10.300-10.500 seviyelerinden alım yapılabileceğini düşünüyorum. Yatırımcılara önerim, pozisyonları varsa beklemeleridir. Yılsonuna kadar bono faizlerinin yüzde 40 seviyelerinde kalması beklenebilir.
'Dalgalanma sürer'
Recep atakan - Bayındırbank Hazine Müdürü
Dün yaşanan hızlı dalgalanma, yabancı yatırımcının yaklaşık 1 katrilyon lira karşısında döviz almasından kaynaklandı. Bu da gecelik repo piyasasında faizi yüzde 250'ye tırmandırdı. Ardından açıklamalar ve müdahalelerle piyasa yumuşadı. Önümüzdeki günler için dalgalanmanın devam edeceğini düşünüyoruz.
'Yapısal reform şart'
Murat Özer - Abank Hazine Müdürü
Piyasada dün yaşanan hızlı dalgalanmaların en önemli nedeni 1.5 milyar dolarlık döviz talebi. Bu büyük bir likidite sıkışıklığı yarattı. Merkez Bankası da net iç varlıklar hedefi doğrultusunda piyasanın ihtiyacı olan TL'yi veremedi. Böylece kısa vadeli TL faizlerinde tırmanışlar yaşadı. Sarsıntının atlatılması için döviz girişi gerekli. Bunun için de yapısal reformlarla ilgili yasaların bir an önce çıkarılması gerekiyor.
'Merkeze bağlıyız'
Nalan yavaŞ - Pamukbank Menkul Kıymetler Müdürü
Dün gelen 1.5 milyar dolarlık yüksek döviz talebi TL'yi sıkıştırdı. Yapılan yatıştırıcı açıklamalar ve repo ihalesinin etkisiyle repo faizi yüzde 80-250, bono faizi ise yüzde 45-50 arasında dalgalandı. Merkez Bankası likidite sıkışıklığını gidermek için piyasaya 1.3 katrilyon lira verdi. Bununla net iç varlıklar hedefi aşıldı. Merkez Bankası önümüzdeki günlerde de piyasaya para vermeyi sürdürürse yatışma sağlanabilir.
|