Piyasalar, enflasyonla mücadele programının uygulanmaya konmasından beri en büyük krizi yaşıyor. Dedikodularla geçen hafta başlayan ve Pazartesi günü derinleşen sarsıntı, dün şiddetli bir depreme dönüştü. Birkaç saatte gelen 1.5 milyar dolara yakın döviz talebi piyasaları felç etti. Döviz karşılığında Merkez Bankası, zaten para sıkıntısı çeken sistemden yaklaşık 1 katrilyonluk para çekti. Gecelik faizler yüzde 250'ye kadar fırladı.
Bu olağanüstü durum karşısında ekonominin tepe yönetimi dün bir araya geldi. Başbakan Ecevit, Hazine Müşteşarı Demiralp, Merkez Bankası Başkanı Erçel, ardarda açıklamalar yaparak bu sorunun giderileceğini ve piyasalarda paniğe gerek olmadığını belirten konuşmalar yaptı. Kapalı kapılar ardından yapılan hazırlıkların ilk kokusu dün öğle saatlerinde alındı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki bazı bankalar kanalıyla piyasaya para verileceği duyuldu.
Bir miktar likidite girişinin sağlanacağını gösteren bu haber, tansiyonun daha fazla yükselmesini frenledi. Bankacılara göre BDDK, Fon kapsamındaki bankalara saat 15.00'ten sonra kaynak aktardı.
Asıl likiditeyi ise Merkez Bankası sağladı. IMF programında belirtilen "borç para verme" hedeflerini esneten Merkez Bankası piyasaya 1.3 katrilyon verdi. Böylece sistem dengesini buldu.
Haftanın ilk iki günü yüzde 12 gerileyen borsa, dün sabah güne yüzde 7 düşüşle başladı, kapanışı yüzde 2.13 artışla kapattı. Bono faizleri ise yüzde 51'e kadar yükseldikten sonra yüzde 46'ya kadar indi. Bono ve borsadaki bu rahatlama Ankara'dan yapılan "Gereken yapılacak" şeklindeki açıklamalarla gerçekleşti.
Piyasadaki likidite ise Merkez Bankası'nın bu yıl ilk kez yaptığı gecelik repo ihalesiyle verildi.
Merkez Bankası, 9 Aralık 1999'da yaptığı açıklama ile artık gecelik repo piyasasından çekildiğini belirtmişti. Ancak olağanüstü durum nedeniyle, Merkez Bankası diyetini bozdu. Haftalık repo ihalesinin yanı sıra dün gün sonunda saat 16.40 ile 17.00 aralığında bir gecelik repo ihalesi açtı ve yüzde 210 faizle 1.3 katrilyon para verdi. Bu para gün sonunda hesabını kapatamayan ve bazı yükümlülüklerini tamamlayamayan bankaları doyurdu.
Yüzde 250'lik faizin anlamı şu: Bankalar repo ile fonladıkları tahvilleri ortalama yüzde 33 civarından satın aldı. Bu faizle zarar etmemeleri için gecelik ortalama faizin yüzde 30 civarında olması gerekiyor.