kapat

18.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


Aleviler heyecanla bütçeyi bekliyor

Alevi Kurmay Heyeti tüm liderlerle görüştü. Alevilerin talepleri iletildi. Bunların bir kısmı bütçede çözülecek. Eğer Aleviler bu yılın bütçesinden yardım alamazlarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecek

Önceki gece bir grup gazeteci arkadaşımızla İzzettin Doğan'ın davetlisi olarak yemekli bir sohbete katıldım. İzzettin Doğan Cem Vakfı Başkanı. Doğan'la iki ay önce yine bir sohbet yemeğine katılmıştık. Cem Vakfı Başkanı o sohbette Alevi topluluğunun taleplerini anlatmış, bu konuda hükümetten de destek beklediklerini söylemişti.

Önceki geceki sohbette İzzettin Doğan liderlerle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi. Doğan bazı taleplerinin ancak bütçe kanunuyla çözülebileceğini belirterek "Şimdi bütçeyi bekliyoruz, eğer bu bütçede beklediğimiz gibi olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz" dedi.

Neler istiyorlar?
İzzettin Doğan Alevi topluluğu olarak beklediklerini beş maddede topladıklarını söyledi. Bu beş talep şöyle:

Alevilere genel bütçeden pay ayrılmalı.

Din dersleri zorunlu olacaksa, kitaplara Alevi İslam inancı da konmalı.

Cem Evleri'nin yapımında yeterli arsa ve destek sağlanmalı.

İlahiyat Fakülteleri'nde Tasavvuf bölümü kurulmalı.

Sazın okullarda müzik aleti olarak tavsiye edilmeli.

Liderlerle görüşme
İzzettin Doğan Alevi Kurmay Heyeti olarak bütün liderleri ziyaret ettiklerini anlatarak, izlenimlerini bize aktardı.

BAYKAL: İlk ziyaret CHP Genel Başkanı Baykal'a yapılmış. Baykal laik bir parti olduklarını bu nedenle devletin elini din ve inançlardan tamamen çekmesi gerektiğine inandıklarını belirterek bu tür bir destek veremeyeceklerini söylemiş.

ÇİLLER: İkinci görüşme Çiller'le olmuş. Çiller Doğan'a göre daha önce de liderler arasında en sıcak davranan isim. Çiller tek başlarına bunu yapamayacaklarını bu nedenle partiler arasında bir uzlaşma sağlanması gerektiğini söyleyerek "Bu uzlaşma olsun bütün destek sizin" demiş.

KUTAN: Fazilet Lideri Recai Kutan bu konuda oluşmuş fikirleri olduğunu belirterek tek başlarına bir şey yapamayacaklarını, diğer partilerin katılması halinde bu talepleri destekleyeceklerini söylemiş.

ECEVİT: Başbakan Ecevit sorunun mutlaka aşılması gerektiğine inandığını söylemiş. Çözülmemesi halinde Avrupa Birliği'ne girişte sorun yaşanacağını bildiğini eklemiş. Cami ile Cemevi'nin karşı karşıya getirildiği izleniminin de olmaması gerektiğini belirtmiş.

BAHÇELİ: MHP Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli bütün taleplere katıldığını belirterek "Sadece etnik yapıya yeni bir kavramın eklenmesi ve bunun da bölücülük olması endişesi taşıdıklarını" dile getirmiş.

YILMAZ: Başbakan Yardımcısı ANAP Başkanı Yılmaz ise Alevi sorununun çözümünün Avrupa Birliği için de önemli olduğunu bildiklerini bildirmiş ve bütçe görüşmelerinde bu durumu dile getireceklerini söylemiş.

Aslında benim anladığım liderler topu hep başkalarına atmaya çalışmış.

Gerçekten 25 milyon Alevi var mı?
İzzettin Doğan daha önceki yemekte de söylemişti önceki gece de Alevilerin sayısının 25 milyon olduğunda ısrar etti. Daha önce bu konuşmalarla ilgili yazımdan sonra bazı okurlar aramışlar ve "25 milyon Alevi olduğu nereden biliniyor" diye sormuşlardı. Ayrıca okurlar o yazı üzerine "İzzettin Doğan'ın Alevilerin temsilcisi olmadığını, devletin adamı olduğunu, askerlere çok yakın durduğunu" eleştirel gözle söylemişlerdi.

Ben de İzzettin Doğan'ı bulmuşken bu eleştirileri söyledim ve sordum, cevapladı:

25 MİLYON ALEVİ: 1923 yılında bir bir inanç demografisi haritası yayınlandı. Bu haritada Anadolu üzerindeki nüfusun yarı yarıya Alevi olduğu görülüyor. Bu aynen günümüze de gelmiştir. Alevi nüfusu son sayıma göre 30 milyonu bulmuş olmalı. Ama Aleviler baskılar yüzünden kendilerini göstermekten kaçındılar bugüne kadar.

ALEVİ TEMSİLCİLİĞİ: Ben kendimi hiç Alevi temsilcisi olarak tanıtmadım. Ben görüşlerimi söylüyor ve bu görüşlere katılanları toplamaya çalışıyorum. Ben Cem Vakfı Başkanıyım. Benim için böyle söyleyenler bulanık suda balık avlamak istiyor. Bir siyasi partinin eteğinde ikbal arayanlar bize karşı çıkıyor. Çözüm üretmeyenler çıkarlarının bozulacağından korkuyor.

ASKERLE İLİŞKİ: Atatürkçü düşünceyi ayakta tutacak tek güç askerlerdir. 28 Şubat olmasaydı Türkiye İran tipi bir devrimle karşı karşıya kalacaktı.

Aya ilk ayak basan adam görücü usulü ile evlenmiş
Neil Armstong İstanbul'daydı biliyorsunuz. Ericsson'un "3G" toplantısı için gelmişti. 3G "Üçüncü jenerasyon" demek. Artık cep telefonlarında çağ atlanacak. Gerçi zaten cep telefonunu şu anki hali bile birçok çağ atlamaya bedel, ama anlayın artık, bir daha çağ atlıyor.

Yeni sistemle hayalinize neyi sığdırıyorsanız onu yapabiliyormuşsunuz. Bakalım göreceğiz, 2001 ortalarında bu teknolojiye geçilecek.

Armstrong'la ilgili bugün size başka bir konuyu yazmak istiyorum. Çarşamba gecesi Çırağan Sarayı'nda Ericsson Neil Armstrong onuruna bir yemek verdi. Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ersin Pamuksüzer'in ev sahipliği yaptığı yemeğe ünlü astronot eşiyle birlikte katıldı.

Armstrong 70 yaşında. Eşi Caroline 50 yaşlarında. Son derece zarif. Yemekteki hanımlar bayan Armstrong'un nasıl bu kadar ince kalabildiğine şaşırdıklarını söylediler.

Ben de merak ettim, bu ilk evlilik mi diye? Değilmiş. Neil Armstrong bundan önce üç kere daha evlenmiş. Eşinin ise ikinci evliliği imiş. Ancak evlilikleri çok ilginç bir tesadüfle olmuş.

Caroline Armstrong'un bundan 10 yıl kadar önce kocası ölmüş. Arkadaşları birgün "Bak çok hoş bir erkek var, seni tanıştıralım" demişler. Bayan Armstrong o sırada tanışacağı kişinin aya ilk ayak basan adam olduğunu bilmiyor. Tanışmışlar ve birden birbirlerini sevmişler. Evlilikleri de 7 yıldır sürüyormuş.

NASA YASAĞI
Neil Armstrong hala NASA'nın koruması altında. Bu nedenle ortalıkta öyle serbestçe gezmesi, fotoğraf ve film çektirmesi, izin almadan röportaj vermesi yasak. Bu nedenle Armstrong'un İstanbul gezisi de gazeteciler açısından biraz kovalamacayla geçti. Bu nedenle yemeğe katılanlar Armstrong'la konuşmaktan ve hatta birlikte hatıra fotoğrafı çektirmekten çok mutlu oldular.

Sizi Aya adım atarken seyrettim
Armstrong'la yemekte ilginç birşey öğrendim. Neil Armstrong karşılaştığı herkesin kendisine "Ben sizi aya ayak basarken izledim, nasıl birşey aydan dünyaya bakmak" türü sorular sorulduğunu ve artık bundan bunaldığını söylüyor. Kolay değil tabii. Bütün dünya sizi tanıyor. Siz tarihe geçen ve hiç unutulmayacak bir isimsiniz. Karşınıza gelen herkes öncelikle bu özelliğinizi vurgulamaya çalışıyor ve olabildiğince de sevimli bir tavır takınıyor. Armstrong aya ayak bastığında 40 yaşındaydı. Tam 30 yıldır tarihe geçen adam olarak yaşıyor. Ama onun da bir hayatı olduğunu unutmamak gerek.

Kimbilir, belki de NASA'nın koyduğu yasaktan bu nedenle mutludur bile.

Çocuklar durduruyormuş
İstanbul Belediyesi metro yazısına açıklama gönderdi. Yürüyen merdivenlerin tasarruf nedeniyle çalıştırılmadığını yazmıştım. Diyorlar ki "Öyle değil, çocuklar stop düğmesine basıp kaçıyor, yürüyen merdivenler de zaman zaman bu yüzden çalışmıyor."Her nedense çocuklar da hep inişteki butona basıyor! Ayrıca tercihli yol için de çalışma yapılıyormuş.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır