kapat

02.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Garipoğlu DGM'lik
Şişli Cumhuriyet Savcısı Günaydın, Sümerbank dosyasını "görevsizlik kararı" vererek DGM'ye gönderdi. Gözaltına alınan Hayyam Garipoğlu ve 7 kişi çeteden sorgulanıyor

Sümerbank soruşturmasını yürüten Şişli Cumhuriyet Savcısı Altan Günaydın, bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu hakkındaki dosyayı "görevsizlik kararı" vererek İstanbul DGM'ye gönderdi. Savcı Günaydın önceki gece işyerinde gözaltına alınan Garipoğlu hakkında istediği gıyabi tutuklama istemini dün geri çekti. Soruşturmayı yürüten savcılar Altan Günaydın ve Mecit Ceylan, usulsüz kredi verilmesi işleminin "Teşekkül oluşturularak" gerçekleştirildiği kanaatine vardı.

Günaydın ve Ceylan, bu nedenle "görevsizlik kararı" vererek, dosyaları, olayın çete boyutuyla ilgili soruşturma başlatan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Bu arada Mali polis Hayyam Garipoğlu'nun yanısıra babası Kasım Garipoğlu, Fahri Bahçıvanoğlu, Burhan Taştan, Ahmet Çalışkan, Murat Yüksel, Cem Feridun Yeşil ve Osman Karabayır'ı da gözaltına aldı. Vatan caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'nde sorguları süren 8 kişi için savcılık 4 gün gözetim süresi verdi. Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan'ın yürüttüğü soruşturmada, Sümerbank'ın, İslam Kalkınma Bankası'ndan aldığı 10 milyon doların Akmaya Şirketi'ne aktarıldığı öne sürülüyor. Akmaya Şirketi'nin genel müdürünün Kasım Garipoğlu, yardımcılarının da oğulları Hayyam Garipoğlu ve Nida Garipoğlu olduğu belirtiliyor. Soruşturmada, 10 milyon dolarlık kredinin genel kuruldan geçmesine rağmen banka kayıtlarında olmadığı iddia ediliyor.

DİĞER SORUŞTURMA
Savcı Altan Günaydın'ın, Sümerbank'ın yeni yönetiminin suç duyurusu üzerine yürüttüğü 2 ayrı soruşturma da usulsüz kredi kullanımıyla ilgili. Dosyada

Hayyam Garipoğlu, Cengiz Biçer, Fahri Bahçıvanoğlu, Mehmet Akdaş, Cem Feridun Yeşil, Kasım Garipoğlu, Ahmet Çalışkan, Osman Karabağ, Ali Aydın ve Burhan Taştan'ın Emta A.Ş., Sinerji İç ve Dış Ticaret ile İpeks İplik Tekstil Sanayii şirketlerine, toplam 3 trilyon 359 milyar usulsüz kredi kullandırdıkları ve bu şekilde bankayı aracı kullanarak dolandırıcılık suçu işledikleri kaydediliyor.

Hayati KILIÇ-Salih AYDIN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır