kapat

02.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Uçağı F-16'lar indirmedi
Dışişleri Bakanlığı önceki gün Diyarbakır'a zorunlu iniş yaptırılan İran uçağının askeri operasyonla değil sivil havacılık kurallarına göre indirildiğini açıkladı

Dışişleri Bakanlığı, Tahran-Şam seferini yapan İran uçağının Diyarbakır havaalanına Türk F-16'ları ile değil uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi hükümlerine uygun olarak indirildiğini açıkladı. Uçağın askeri operasyonla indirildiği iddialarını Genelkurmay kaynakları da yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sözkonusu sözleşmenin taraf ülkelere hava sahalarından transit geçiş izni verdiği sivil uçakları, uygun bir havaalanına inişe davet etme, yolcu ve kargosunu kontrol etme hak ve yetkisini tanıdığı hatırlatıldı ve şöyle denildi:

"Tüm ülkeler gibi Türkiye de bu hak ve yetkisini gerektiğinde kullanmaktadır. İran ile Suriye arasında turistik (charter) seferleri düzenleyen firmalara izin verilirken, gerek görüldüğünde uçakların bir havaalanımıza inişe davet edebilecekleri mutaden bildirilmektedir. Bu çerçevede İran tescilli yolcu uçağı da Diyarbakır havaalanına inişe davet edilmiş, ekip bu davete icabet etmiş, uçak yetkililerimiz tarafından kısa sürede, usullere uygun olarak kontrol edildikten sonra planlı uçuşa devam etmiştir"

İRAN'DAN TEPKİ
Dışişleri kaynakları bundan böyle İran'dan Suriye'ye giden uçakların aranacağı yönünde Ankara'da genel bir kararın mevcudiyetine dikkat çektiler.

"(Caydırıcı) olması amacıyla uçaklar rastgele aranacak" diyen Dışişleri kaynakları bu aramaların yalnızca İsrail istediği için yapılmadığını Ortadoğu Barış Sürecinde tarafların güvenini sağlayan Türkiye'nin silahların üzerinden geçtiği transit bir ülke konumunda olmak istemediğini vurguladılar.

Türkiye'nin İran yolcu uçağını silah taşıdığı şüphesi ile indirerek araması Tahran yönetiminin tepkisine neden oldu. Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Müsteşarı Bülent Meriç Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Görüşmede Meriç'e İran'ın olaydan duyduğu üzüntü ve endişe dile getirildi.

Edinilen bilgiye göre Meriç Dışişleri'nde İran Dışişleri Bakanlığı Batı Asya Masası Başkanı Celaleddin Nemini ile görüştü. Görüşmede Nemini, Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere göre kontrol yetkisi olduğunu kabul etti ancak bu kontrollerin sık sık yapılmasından rahatsız olduklarını söyledi. Meriç ise olayın tırmanmasına İran tarafının işbirliği yapmamasının neden olduğunu, pilotun önce Diyarbakır'a inmeyi reddettiğini ardından tekrar Türkiye hava sahasına girdiğini söyledi. Meriç iki ülke arasındaki güvensizlikten yakındı.

Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır