kapat

31.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Tantan'dan çağrı
İçişleri Bakanı Tantan, yolsuzlukla mücadele konusunda etkin bir devlet yönetimi gerektiğini belirterek, "Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar da destek olmalı" dedi

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan Türkiye'nin üzerindeki birinci tehdidin artık terör değil yolsuzluk ekonomisi olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) hazırladığı ve TESEV tarafından yürütülen "Yolsuzluk Konusunda Bilimsel Araştırma ve Mücadele Yöntemleri Projesi"nin birinci aşamasının sonuçları dün düzenlenen konferansta tartışıldı. Konferansta konuşan Tantan, "toplumumuzu ve anayasal rejimimizi tehdit eden yolsuzluk ekonomisi, Türkiye için birinci tehdittir" dedi. Tantan, yolsuzlukla mücadele edilmeden organize suçlarla da mücadele edilemeyeceğini savundu.

Fakirlik kaynağı
Yolsuzluğun sonuçlarına da değinen Tantan, fakir ve muhtaçların durumunu daha da zorlaştırıp, haklarını ihlal ettiğini, demokrasiyi temelinden sarstığını, hukukun üstünlüğü ilkesini altüst ettiğini, eşitlik ve adalet ilkeleri ile devlete olan güveni sarstığını, ekonomik rekabeti olumsuz etkilediğini, suça teşvik ederek suç oranlarını artırıp mafyalaşmaya yol açtığını, verimsiz yatırımlara neden olarak yabancı sermayeyi kaçırdığını, kalkınmayı geciktirdiğini ve yoksulluğu daha da artırdığını bildirdi.

Toplumu ahlaki çöküntüye sürükleyen yolsuzluğun sosyal maliyetlerinin de çok yüksek olduğuna işaret eden Tantan, "Bir filozof bu konuda şöyle diyor: Yolsuzluk fahişelikten daha kötüdür. Fahişelik bir tek insanın ahlakının bozulmasıdır. Oysa yolsuzluk tüm toplumun ahlakını tehlikeye düşürür" şeklinde konuştu.

Tantan, yolsuzlukla mücadele için birinci olarak doğru ve iyi işleyen bir devlet idaresine sahip olmak gerektiğini vurguladı.

Doğru idare
Tantan, doğru ve iyi işleyen bir devlet idaresini "kanunlarını ihtiyaçlara cevap verir hale getirirken, kanun uygulayıcılarını da kanunları etkili bir şekilde uygulayabilecek nitelik ve ihtisasa sahip kılabilen devlettir" diye tanımladı. Tantan şunları söyledi: "Yolsuzluk olaylarının ülkemizde yapmış olduğu ağır tahribat, maalesef ülkemizde göz ardı edilmiş, yolsuzluklar basit birer polisiye olay şeklinde algılanmıştır. Halkımız yeterli ölçüde bilinçlenmemiş ve halkın vicdanında ebediyen mahkum olması gereken soyguncu ve sömürücü kişiler, saygın ve itibarlı kişiler olarak aramızda dolaşabilmiş, hatta önlerinde düğmeler saygıyla iliklenmiştir."

Tantan geçen yıl çıkarılan 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nın cumhuriyet savcılarınca tam olarak henüz uygulamaya konamadığını vurguladı.

Hükümet kararlı
"Ülkenin temizlenmesi yolunda toplum hareketi kesintisiz devam edecektir. Hükümetimiz bu konuda son derece kararlıdır" diyen Tantan, yolsuzlukla mücadelede ikinci olarak güçlü ve bilinçli bir sivil toplum hareketinin şart olduğunu söyledi. Yolsuzlukla mücadelede üçüncü olarak bilinçli, sorumlu ve ahlaklı yurttaşlara ihtiyaç bulunduğuna işaret eden Tantan, "İyi ve doğru işleyen bir devlet idaresi, bilinçli ve güçlü bir sivil toplum, bilinçli, sorumlu ve ahlaklı yurttaş...Bu üç unsurun varlığı ve işbirliği ile varılacak yer hukuk devletidir, demokrasidir" dedi.

Yolsuzluk haritası çıkacak
TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker, yolsuzlukla mücadelenin, Türkiye'nin AB'ye ortaklığına ilişkin yükümlülüklerinin en önemlilerinden birini teşkil ettiğini söyledi Paker, şöyle konuştu:

"TESEV, Avrupa Birliği adaylık sürecinde olan Türkiye'nin yolsuzlukla mücadelede nerede olduğunu ortaya koymayı amaçlayan bir çalışma başlatmıştır. Bu araştırmamızla kamu görevlileri, iş ve siyaset çevreleri, yerel yönetimler ve vatandaşlar ayrı ayrı mercek altına alınarak, Türkiye'nin yolsuzluk haritası ortaya çıkacak."

Paker, araştırmanın devlet memurlarını içeren bölümünde, kamu görevlileri ile çalışabilmek için gerekli koşulların sağlanması konusunda İçişleri Bakanlığı ile bir protokol imzaladıklarını hatırlattı.

Murat KEKLİKÇİ n Öge DEMİRKAN n Nükhet ESEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır