kapat

31.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Hedefe 'özel' zam
Özel şirketlerin 2001 yılı bütçeleri program hedeflerinin üzerinde. Bu kararda 2000 enflasyonunun öngörülenden yüksek çıkması etkili oldu

Özel sektör, 2001 bütçesini temkinli bir iyimserlikle hazırlıyor. Ekonomik programda öngörülen hedeflere olan inancını sürdüren özel sektör, yine de önceki yıllarda olduğu gibi yıl ortasında revizyona gitmemek için bütçelerini şimdiden 'yanılma payını' ekledi. Bu nedenle özel sektörün bütçe hedefleri hedeflenen enflasyonun 3 ile 10 puan üzerinde belirlendi. Şirketler 2001'de enflasyonun yüzde 12 ile 25, kur artışının da yüzde 15 ile 20 arasında olacağını öngörüyor. Bu durumda işçilere yapılacak zam da hükümet hedefinin üzerine çıkıyor. İş dünyası ürünlere zam konusunda da "piyasaya bağlı kalınacağını" söylüyor.

Özel sektörün daha önce "ekonomik programa paralel bütçe oluşturacağını" söylemlerine karşılık farklı tutum izlemesindeki etken, bu yılki hedeflerin şaşması. Enflasyonun programlanandan 10 puan yüksek çıkması, şirketlerin 2000 yılı bütçelerinde revizyona gitmelerine neden oldu. Aynı durumun tekrarlanmaması için şirketler şimdiden "tedbir" alıyor.

Çalışma sürüyor
Hükümet, 2001 yılı bütçesini hazırlarken TEFE'yi yüzde 10, TÜFE'yi yüzde 12 aldı. Diğer büyüklüklerin de açıklanmasının ardından özel şirketler de harıl harıl bütçe hazırlıklarına başladı. Biz de her fırsatta hükümete destek olacağını açıklayan özel sektörün, bu desteği ne kadar realize edeceğini araştırdık. Türkiye'nin büyük kuruluşlarından 2001 yılına ilişkin bütçe hedeflerini aldık. Koç Holding ve Sabancı Holding, sorularımıza, 'henüz netleşmiş bir durum sözkonusu olmadığı' cevabını verirken, Eczacıbaşı, Zorlu, Süzer, Alarko, Akfen gibi gruplara göre hedefler, ekonomik programın üzerinde seyrediyor. Anadolu'daki kuruluşlar ise İstanbul'dan daha karamsar.

Hedefler 3 puan şaşar
Ahmet Nazif Zorlu (Zorlu Holding)

Bütçe için yüzde 12 enflasyonu hedef aldık. Artı 2-3 puan bir yanılma payı koyduk. Enflasyonun 2001 yılında yüzde 15'e inmesi bile çok güzel. Bu yıl yüzde 40 bir büyüme yakaladık. 2001 hedefimiz yüzde 10. İşçilerimize enflasyon oranında zam yapacağız. Ürünlerde büyük fiyat artışları yok.

Diğer şirketlerle görüştük
Üzeyir Garih (Alarko Holding)

Enflasyon için yüzde 17, TL'nin devalüasyonu için yüzde 20 öngördük. Bu varsayımı koyarken diğer bütün büyük şirketlerin de görüşlerine başvurduk. İşçi ücretlerini ortada bıraktık, bugüne kadar de enflasyonun altında zam yapmadık. Fiyat artışlarını ise piyasanın belirlemesi gerekir.

Sapmalar için önlem aldık
Nejat Koçer (Koçer Şirketler Grubu)

Beklentİlerİmİz enflasyonda bir gerileme olacağı şeklinde. Buna bağlı olarak işçi ücretlerinde de bir düşüş bekliyoruz. Bu yıl için enflasyon yüzde 25 ilan edilmişti. Ama yüzde 35-38 çerçevesinde olacağını ilk üç ayda gördük. Gelecek yıl sapmalarla 20 civarında gerçekleşir diye düşünüyorum.

En fazla 7 puan sapma olur
Hasan Kılavuz (Süzer Holding)

Bütçe hesaplamalarında döviz kuru ve enflasyon hedefi de hükümetin hedefleri doğrultusunda. En fazla 7 puan şaşacağını öngördük. Psikolojik sınır aşıldığında hedeflenen rakama ulaşmak mümkün. İşçilik ücretleri ise öngörülenin çok az üzerinde olabilir. Hedeflerde şaşma olursa özel sektör batar.

2000 revizyonunu dikkate aldık
Toker Alban (Eczacıbaşı Holding)

Topluluk olarak 2001 bütçesi için baz aldığımız makro ekonomik varsayımlar, 2000 yılı gerçekleşme beklentilerini içeren bir takım revizyonlar dışında hükümet programının hedefi ile aynı doğrultuda. Ürün fiyatlarındaki artışın enflasyonla devalüasyon arasında kalacak. İşçi ücretleri enflasyon oranında artacak.

Yanılma payını koyduk
Hamdi Akın (Akfen Holding)

Bütçede artı-eksi bir yanılma payı bırakılır. Geçen yıllarda bu çok yüksekti. Şimdi yüzde 10'a kadar indi. Eskiden herkes döviz cinsinden bütçesini hazırlardı. Çünkü TL riskini kimse üzerine alamazdı. Şimdi hükümetin görevde kalacağını düşünerek bütçeyi hazırlıyoruz. İsteyen TL ile bile bütçe hazırlayabilir.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır