kapat

31.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
ETA dehset saçtı
İspanya'nın başkenti Madrid'de son yılların en kanlı terör saldırısı

Ayrılıkçı ETA örgütünün başına geçen kadın militan Maria Soledad Iparraguirre, 1 ayda 3'üncü adalet görevlisini öldürttü. ETA, bir aracı havaya uçurdu: Anayasa Mahkemesi hakimi, şoförü, koruması öldü. 35 yaralı var. 3 bina kullanılmaz halde. Bask bölgesinin İspanya'dan bağımsızlığı için savaşan ETA dün başkent Madrid'i 9 ay sonra bir kez daha kana buladı. ETA'nın son kurbanı İspanya Anayasa Mahkemesi'nde görevli bir hakim oldu.

ÇADIRDA TEDAVİ
Son yılların en kanlı eyleminde bir arabaya konan bombanın sabah 09.00 sularında patlaması sonucu, askeri davalardan sorumlu 69 yaşındaki hakim Jose Francisco Querol, şoförü ve koruması hayatlarını kaybettiler. Dün sabah Querol'un aracının geçtiği Madrid'in güneyindeki Arturo Soria bölgesinde yola park edilen patlayıcı yüklü bir aracın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu hakimin aracı paramparça oldu. Querol, koruması ve şoförü, metal yığını haline gelen aracın içinde yanarak can verdiler. Patlamanın etkisiyle 6'sı ağır olmak üzere en az 35 kişi de yaralandı. İnsanların işlerine, öğrencilerin okula gittiği saatte meydana gelen patlamanın etkisiyle bir belediye otobüsü alev aldı. Çevreden geçen çok sayıda araç ve mağazaların camları paramparça oldu. Ağır yaralılar hastanelere kaldırılırken olayı hafif sıyrıklarla atlatanlar sağlık görevlilerinin kurduğu çadırlarda tedavi altına alındılar. Olayın hemen ardından polis yolları kapatarak araştırmalara başladı. Eylül ayında örgütün başına bir kadının getirilmesinin ardından ETA'nın kanlı eylemleri yeniden hız kazandı.

ETA'NIN KADIN LİDERİ: KAN DÖKMEYE DEVAM
ETA'nIn lideri Ignazio Gracia Arregui'nin Fransa'da yakalanmasının ardından kanlı örgütün başına 14 kişi katili, 39 yaşındaki Maria Soledad Iparraguirre getirildi. Polisteki dosyasında Iparraguirre, "iyi giyimli, şık bir kadın" olarak tanımlanıyor. Antobo lakaplı Iparraguirre'yi harekete geçiren güç ETA militanı olan sevgilisinin ölümünden dolayı polise duyduğu nefret... Bir kadının liderliğinde örgütün pasifize olacağı düşünülürken, Iparraguirre'nin, kanlı eylemlere devam emriyle ETA İspanya'yı bir kez daha kan gölüne çevirmeye başladı. Her türlü silahı kullanabilen, bomba uzmanı Iparraguirre'nin liderliğinde bir ay içerisinde 5 yıldakilerden daha çok saldırı düzenlendi. Örgütün geçen Aralık ayında ateşkesten vazgeçtiğini açıklamasının ardından, öldürülenlerin sayısı 19'u buldu. 2000 yılı, 1992'de 26 kişinin öldürülmesinin ardından teröre en çok kurban verilen yıl oldu. Bunların büyük bölümü son bir ay içerisinde gerçekleştirildi ve çoğunlukla adalet görevlileri hedef alındı. 32 yıldır bağımsızlık mücadelesi veren örgüt 800'ü aşkın kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır