|
Microsoft'un sırları Rus ajanlarda
Bill Gates'in sahibi olduğu Microsoft'un son derece gizli şifrelerini çalan bilgisayar korsanlarının Rusya'nın St. Petersburg kentinden oldukları ortaya çıktı.
Bu da kentin telefon şebekesini sürekli izleyen Rus Gizli Servisi-FSB'nin olayın doğrudan ya da dolaylı olarak içinde bulunduğu anlamına geliyor.
Bill Gates'ın patronu olduğu dünya teknoloji devi Microsoft'un çok gizli bilgilerinin Rus Gizli Servisi FSB'nin (eski KGB) elinde olduğu öne sürüldü. Şirketin bilgisayarlar ağlarına girildiği Çarşamba günü anlaşılmıştı. Kaynak kodları transfer etmekte kullanılan şifrelerin, firmanın bilgisayar ağından, Rusya'daki St. Petersburg kentindeki bir elektronik posta adresine gönderdiği saptandı. Bu da akıllara doğrudan FSB'yi getirdi. FSB'den şüphelenilmesinin nedeni, servisin St. Petersburg'daki tüm telefon hatlarını kontrolü altında tutması. Bu telefon konuşmalarının yanı sıra, ağ bağlantılarının da bir kopyasının servisin elinde olabileceğini gösteriyor. Şimdi yetkililer bu bilgilerin FSB'de elinde olmasından endişeleniyor.
BİLGİSAYARLAR TEHLİKEDE
Ancak önemli olan şu anda çalınan verilerin kimin elinde olduğu. Korsanların kim olduklarının, nereden bağlandıklarının tam olarak bulunmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.
Bu bilgileri elinde bulunduran kişi ya da kurum birçok bilgisayara zarar verebilecek güçte. Özellikle Windows tabanlı bilgisayarları büyük bir tehlike bekliyor. Çünkü korsanların elindeki bilgilerle Windows'un şifrelerini kıracak çok güçlü virüsler elde edilebilir.Ve bu virüslerle dünyanın herhangi bir yerindeki bilgisayardaki tüm bilgiler çalınabilir. Bu şirketler açısından çok tehlikeli bir durum. Korsanlar veri çalmasalar bile, dünanın diğer ucundaki bilgisayarlara kolaylıkla virüs gönderip, sistemi kırıp, bozabilirler. Virüs programı çok kuvvetli olacağından, onu kıracak bir başka program elde edilmesi de çok uzun sürebilir. Bir diğer ihtimal de, Microsoft'tan çalınan yeni bilgilerle, rakip bir program yazılması. Microsoft yetkilileri bu ihtimalin üzerinde de duruyor.
'TRUVA ATI' İŞBAŞINDA
Korsanların kullandığı programın bir tür "Truva Atı" olduğu anlaşıldı. Truva Atı, masum görünüşlü bir dosyanın ardına gizlenen saldırgan bir programdan oluşuyor. Sıradan görünüşlü dosyanın açılmasıyla program dosyanın açıldığı bilgisayara sızıyor ve bu bilgisayardaki bilgileri kendisini gönderen kişiye aktarmaya başlıyor. Geçtiğimiz hafta, hacker'ların saldırısına uğrayan Microsoft'un Başkanı Steve Ballmer yaptığı açıklamada bilgisayar korsanlarının önemli dosyalara ulaşamadıklarını ve saldırıların önem vermediğini bildirmişti. Korsanlar, Microsoft'un ünlü Windows programlarının yeni versiyonlarının taslaklarıyla, Ofis yazılım paketini çalmışlardı. Ancak sonradan aslında önemli dosyaların da çalındığı ortaya çıktı.
SANAL SUÇ KENTİ ST. PETERSBURG
Dünyadaki en ünlü hacker'lar, St. Petersburg'dan çıkıyor. Rus hacker'ların, bir süre önce NATO ve Amerikan Hükümeti'nin gizli bilgilerini ele geçirdikleri de söylenmişti. Şimdi ise Rus gizli servisi FSB'nin bu hacker'ları yetiştirdiği ve çalıştırmaya başladığı öne sürülüyor. Birçok hacker, gazetelere de manşet olmuştu. Hackerların yaşları 25'i geçmiyor. Özellikle internet üzerinden alışveriş yapanlar için bir tehlike oluşturuyorlar çünkü kredi kartı numaralarını kolaylıkla çalabiliyorlar. Geçtiğimiz ay banka yetkilileri kredi kartı numaralarının en çok Rusya'dan çalındığını bildirmişlerdi. Bu yılı başlarında ise 25 yaşında bir genç, bir bankanın bilgilerine ulaşmış, milyonlarca doları kendi hesabına geçirmişti.
Artık, Rusya'da bu işin öğretilmeye başlandığı da söyleniyor. Ünlü hackerler televizyon programlarına konuk oluyor, programı nasıl çözdügünü anlatıyorlar. Kısa süre önce, 22 yaşında "Dr Linnux" lakaplı bir çocuk "Bu benim için çocuk oyuncağı; artık hobi gibi bir şey" açıklamasını yapmış, kameralara ABD'deki bir devlet kurumunun sayfasına nasıl girdiğini ve içindeki bilgileri nasıl aldığını göstermişti.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|