|
|
Reklamın babası emekli
Türkiye'de ilk reklam ajansını kurarak, sektörün gelişmesine büyük katkı sağlayan Eli Acıman, artık sektörü uzaktan izleyecek
Reklamcılığın duayeni Eli Acıman artık emekli oldu. Türk reklamcılığınını gelişmesinde büyük katkıları olan Acıman, 55 yıllık reklamcılık mesleğine 2001 başında nokta koyacak. Haftalık ekonomi dergisi Para, son sayısında şirketi Manajans'ın çoğunluk hisselerini ortağı J. Walter Thompson'a devreden Acıman portresini çıkardı. Acıman, ilk olarak Sultanhamam'da depo olarak kullanılan bir ofiste Vitali Hakko için Şen Şapka reklamlarını hazırladı. Bu çalışma daha sonra Türkiye'de reklamcılık mesleğinin de başlangıcı sayıldı. Ancak, Acıman, sektörün son yıllarda geçirdiği değişimleri biraz kötümser bakıyor. Bugün reklamların, işlevlerinin ötesine geçtiğinden şikayet eden Acıman'ın ilginç özelliklerinden biri de basın ilanlarında reklam ajanslarının imzasının olmasına hoş bakmaması.
Bir reklam ajansının ilk ticari tescili, reklamlarda ilk slogan kullanımı, ilk belge arşivi, ilk mesleki dernek ve ilk siyasi kampanya hep Acıman'ın şirketi Manajans'ın imzasını taşıyor. Sektörün önemli isimleri sayılan Yavuz Turgul, Jeffi Medina, Metin Aroyo, Hulki aktunç, Faruk Atasoy ve Sait Aytemur da Acıman'n öğrencileri. 4 binden fazla reklam filmi yapan Acıman, kurduğu ve başlattığı Kristal Elma yarışmalarında da 90'dan fazla ödül aldı.
Eli Acıman kimdir
* 1919 yılında İstanbul'da doğdu. Paris'te gazetecilik eğitimi aldı.
* 1957 yılında J. Walter Thompson New york Ofisi'nde 3 yıl staj gördü. Döndükten sonra Faal Ajansı, Manajans ve Yeni Ajans olarak ikiye ayırdı.
* 1985'te J. Walter Thompson'la ortak olarak Manajans-Thompson'u kurdu. Uluslararası Reklam Birliği'nin (IAA) Türkiye kanadını kurarak 1987 yılına kadar başkanlık yaptı.
* 1985'te Reklamcılar Derneği'ni kurdu ve ömür boyu Onursal Başkanlığı'na getirildi.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|