kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Yılbaşı canlılığı Ortadoğu krizine takılır mı?

Borsa 19 Eylül'den itibaren başladığı yükselişini geçen hafta da sürdürdü. Yüzde 5.4 prim yapan endeks böylece son bir ayda yüzde 35 arttı. 19 Eylül'de 10.778'e kadar inen İMKB Endeksi, 20 Ekim'de seans içinde 14.059'a kadar yükseldi. Bir ayda yüzde 35'lik prim ciddi bir sıçrama. Eylül'de canlanma beklentisi tam olarak kırılmışken başlayan bu yükseliş 8 aylık gerileme döneminin bir ürünü ve tepki niteliğinde.

3 Bir ayda yüzde 35 prim -Borsayı bir ayda yüzde 35 prim yaptırtan etkenler arasında, Anayasa Mahkemesi'nin FP hakkında vereceği kararın ülkeyi bir erken seçime götüreceği beklentisinin kırılması, 2001 Yılı Bütçesi'nin uygulanmakta olan ekonomik programı kararlılıkla sürdürmeye yönelik olması, Eylül enflasyonunun yeni bir önlem almayı gerektirmeyecek düzeyde çıkması ve enflasyonist bekleyişlerin kırılması geliyor. Siyasi risklerin gerçekleşmemesi, piyasanın bir bölümünce beklenen hükümet krizinin doğmaması, Meclis Başkanlığı sorununun çözülmesi de, son canlanmayı destekledi.

3 Yükseliş sürer mi?- Moody's'in not artırım olasılığı, 9 aylık bilançolar, GSM 1800'ün imzalanacak olması da büyük ölçüde satın alındı. Borsanın son gün yükselmesinde Ermeni Tasarısı'nın geçmemesi ve yurtdışı borsalardaki toparlanma da etkili oldu.

Yüzde 35'lik artışa varıldıktan sonra acaba borsadaki yükseliş devam eder mi?

Bu yükseliş geleneksel yılbaşı canlılığı ile birleşir mi? Yılbaşına topu topu 9 hafta kalmış. Üstelik yılbaşı canlılığının tam yılbaşına kadar sürmesi de gerekmiyor.

3 Yabancıların durumu- Canlanmanın aynı hızda sürmesi zor. Ortadoğu krizi olmasaydı borsada daha yumuşak çıkış gerçekleşebilir ve bu yılbaşı canlılığını da içine alabilirdi.

Ancak geçen hafta Ortadoğu'da barış sağlanmasının ardından çatışmaların hızlanması bu konuda piyasaların hassasiyetini artırdı. Krizin derinleşmesi ve genişlemesi ihtimali piyasaları olumsuz etkileyebilir. İMKB'ye gelme olasılığı olan yabancı yatırımcıları tedirgin edebilir. Bu açıdan öncelikle savaş riskinin ortadan kalması gerekir. Ancak ondan sonra yapısal reformlar gerçekleştirildiği ölçüde piyasalar bundan olumlu etkilenebilir.

Sonuç - "Kader, çoğu kez alçakları yükseltir, yüksekleri alçaltır"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır