|
|
Fethullahçılar terör örgütü değil
Gülen cemaati için Emniyet, DGM'ye gizli rapor verdi; "Terör örgütü değil, radikal İslamcı gruptur" dendi
Emniyet Genel Müdürlüğü laik cumhuriyeti yıkmak amacıyla çete kurmak suçundan 10 yıl hapis istemiyle yargılanan Nur Cemati lideri Fethullah Gülen ve grubu için DGM'ye gizli bir rapor sundu. Raporda Gülen grubu, "Radikal İslamcı örgüt" olarak tanımlandı. Gülen Cemaati, Emniyet'in daha önceki raporlarında tarikat ve dini akımlar çerçevesinde değerlendirilirken son raporda "Radikal Dinci/İslami Gruplar" arasında değerlendirildi ve "terör örgütü" olmadığı vurgulandı.
Önceki gün ilk duruşması gerçekleşen dava için ön inceleme yapan Ankara DGM heyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Gülen ve grubu hakkında bilgi alınmasına karar vermişti. Gülen ve Nur Cemaati'nin örgütsel yapılanmasının ve hangi statüde değerlendirilmesi gerektiğinin de istendiği yazının yanıtı ise önceki gün duruşmaya yetişmiş ve dosyaya konulmuştu. Gülen davasının önceki gün yapılan ilk duruşmasında Gülen dosyasına eklendiği açıklanan raporda "Bu güne kadar herhangi bir silahlı eylemlerine rastlanmadığı için grubun terörist İslamcı gruplar arasında değerlendirilmesi söz konusu değildir" denildi.
TERÖR TANIMLAMASI
Önce yasaya göre terör tanımlaması yapılan raporda şu ifadelere yer verildi: "Terör, baskı, cebir ve şiddet, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle Anayasa'da belirtilen cumhuriyetin temel niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devleti'nin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak ve yıkmak temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü eylemlere Terör Eylemi denilmektedir."
Ünsal ERGEL
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|