Havel, 1918'den bu yana Ankara'yı ziyaret eden ilk Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olma özelliğini taşıyor. Ancak Havel ve eşi Dagmar Veskrnova Anıtkabir'de bazı aksiliklerle karşılaştı. Havel ve eşine tahsis edilen Mercedes marka makam otosu çalışmadı. Havel ve eşi Vali Yahya Gür'ün makam otosu ile Çankaya Köşkü'ne gittiler.
Sağlık durumu kritik olan Havel için Köşk özel ihtimam gösterdi. Bizzat devreye First Lady Semra Sezer girdi ve akşam yemeği mönüsünü kendisi hazırladı. Semra Hanım, yemek için hafif olması nedeniyle, dil balığı, ıspanaklı tavuk ve kestaneli tatlıyı tercih etti.
Sezer, konuğu Havel ile görüşmesinde hükümeti övdü. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Havel, "Bizim ülkemizde seçimleri Sosyal Demokratlar kazandı" deyip ülkesinin iç politikasına ilişkin görüş bildirmesinin ardından sözü alan Sezer, "Türkiye'de de 3 partili koalisyon var. Ancak uyum içinde çalışıyorlar" dedi.
Sezer ve Havel daha sonra ortak basın açıklaması yaptılar. Sezer, "Türkiye, Çek Cumhuriyeti'ni Avrupa'da işbirliğini güçlendirebileceği dost ve güvenilir bir ortak olarak görmektedir" derken Havel de "AB üyeliği konusundaki deneyimlerimizi Türkiye'ye iletiyoruz" diye konuştu.
Çek Cumhurbaşkanı Havel dün Başbakan Ecevit ile de görüştü.
Sibel YEŞİLMEN-Cengiz UYSAL