Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) üye seçimi için geri sayım başladı. SPK Başkanı Muhsin Mengütürk ve Kurul üyelerinin görev süresi 15 Ekim'de doluyor. Bu tarihe kadar, 6 ayrı kurum toplam 14 aday önerecek ve bu adayların yarısı SPK'nın yeni karar organını oluşturacak. Bu hafta sonu yeni başkanın atanması bekleniyor.
Son haftaya girilirken SPK Başkanlığı için 2 adayın ismi ön plana çıktı. Ziraat Bankası Genel Müdürü görevini yürüten, bir süre bankacılık sektöründen sorumlu Hazine Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan Bankalar Yeminli Murakıbı kökenli Osman Tunaboylu, SPK Başkanlığı için şanslı adaylardan. SPK'nın ilgili bulunduğu Devlet Bakanı Recep Önal'ın, Tunaboylu ismine sıcak baktığı konuşuluyor.
Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'nı sürdüren, bir dönem SPK Başkan Yardımcısı olarak çalışan Aydın Esen de yakın isimlerden. Ancak, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in, Esen'i bırakmak istemediği biliniyor.
SPK için ilgili bakan Recep Önal 4 aday, Maliye Bakanı Sümer Oral 2 aday, Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu 2 aday, TOBB 2 aday, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 2 aday önerecek. Aracık Kurumlar Birliği resmen faaliyete geçmediği için bu döneme özgü olmam üzere 2 aday da Bankalar Birliği tarafından önerilecek. Bu 14 adaydan 7'si SPK'ya seçilecek.