kapat

09.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Türk tekstilciler Paris'i fethetti
Paris'teki Texworld Fuarı'na 51'i Türk olmak üzere, dünya genelinde 331 firma katıldı

Dünyanın en büyük tekstil fuarlarından "Premiere Vision"a, rekabet korkusuyla yıllardır alınamayan Türk tekstilcilerinin 11 yıldır verdikleri savaş sonunda düzenledikleri Texworld Fuarı, bu sezon katılım rekoru kırdı.Paris'in en modern semti La Defense'ta CNIT adlı dev sergi sarayında 4-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Texworld, 51'i Türkiye'den olmak üzere toplam 331 firmayı ağırladı. Fuarın ilk iki gününde Türk kumaş üreticileri büyük iş bağlantıları yaptıklarını belirttiler. Gelen taleplerin özellikle Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda gibi AB ülkelerinin yanı sıra ABD ve İsrail'den olduğu bildirildi.

Bağlantılar iyi
Bu sezon fuara katılan Türk tekstilciler arasında Akın Tekstil,Aksu, Bahariye Mensucat, Bossa, Çukurova, Denizli Jakar Tekstil, Ete Mensucat, Güney Sonali, İpeker, İpekiş, Kipaş, Mensa Mensucat, Yılmaz İpek, Yünsa gibi firmalar bulunuyor.

Bundan 11 yıl önce Premiere Vision'ın Türkler'i almamasından bıkan birkaç Türk tekstilci, dış pazarlara açılmak için Premiere Vision'ın yapıldığı tarihlerde Paris'teki otellerde, kendi ürünlerini tanıttıkları paralel sergiler düzenlemeye başlamışlardı. Türk tekstilcilerin bu girişimlerine her sezon ilginin artması, Premiere Vision'ı rahatsız ediyordu.

Otelden fuara
Türk tekstilcilerin paralel sergi girişimlerini baltalamak amacıyla Mart 1996'daki sergi sırasında taklitçilik ihbarı yapıldı. Paris Intercontinental Oteli salonlarında yapılan Türk tekstil sergisini basan Fransız Polisi, 3 büyük Türk firmasının (Ete Mensucat, Mensa ve Denizli Basma) patron ve yöneticilerini taklitçilik soruşturması için hapse attı. Türk tekstilciler birkaç gün sonra 500'er bir frank kefaletle serbest bırakılırken, Fransız medyasında taklitçiler ve Türkiye aleyhinde yazılar yayımlandı. Dört yıl sonra dava, suç unsuru bulunmadığından düştü.

Tekstile fuar dopingi
Konfeksiyon sektörüne yeni pazar kapıları aralamayı hedefleyen Uluslararası Tekstil Fuarı (ITS) ve Uluslararası Hazır Giyim Fuarı, bu yıl eş zamanlı olarak düzenlenecek. Pamuklu Tekstil Sanayicileri Birliği ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası'nın işbirliği ile CNR Fuar Merkezi'nde 13-15 Ekim günlerinde düzenlenecek organizasyon sonunda 5 milyar dolarlık ihracat bağlantısı hedefleniyor. Fuarı aralarında dünyaca ünlü markaların ve modaevleri temsilcilerinin de bulunacağı 50 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

Seyhan SEVİNÇ / Nurdan BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır