|
|
Kim bu fahri konsoloslar
Saygın birer işadamı olmaları sayesinde fahri konsolosluk yapanlar, o ülkenin tanıtımını üstleniyor, vize işlemi yapabiliyor
Cameoo, Mauritus, Beliz, Burkina Faso isimleri size bir şey ifade ediyor muf? YafFildişi Sahilleri, Cibuti, Sierra Leone? Dünya haritasında yer alan bu irili ufaklı, coğrafi konum olarak bize epeyce uzakta olan ülkelerin hiçbirinin resim konsolosluk ofisleri yok ülkemizde. Ancak onları burada temsil eden, tanıtan bu ülkelerle ticaret yapmak isteyenlere yol gösteren, vize veren fahri konsolosları var ki birçoğu hiç de yabancı olmadığımız isimler.
HER İLDE VAR
Hem Türkiye hem de temsil edilen ülke cumhurbaşkanının ya da devlet başkanının onaylamasıyla göreve gelen fahri konsoloslar daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir'de yoğunlaşıyor. Adana, Bursa, Konya, Kütahya, Sivas ve Tekirdağ'da da faaliyet gösteren çoğu işadamı 125 kişi 86 ülkenin fahri konsolosluğunu üstlenmiş. Aralarında birden fazla ülkenin fahri konsolosu olanlar bile var. Ömer Sabancı, Avusturya'nın Adana Fahri Konsolosu, Kamuran Çörtük, Romanya'nın Antalya Fahri Konsolosu, TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun eşi Nilgün Yücaoğlu ise Beliz'in İstanbul Fahri Konsolosu. Geçen günlerde Egebank yolsuzluğu ile gündeme gelen Yahya Murat Demirel ise Yeni Zelanda'nın Fahri Konsolosu'ymuş! Peki fahri konsolosluk ne kazandırıyorf? İlk bakışta "lüzumsuz" gibi görünen fahri konsolosluk, pratikte bir çok sorumluluğu ve fahri konsolosu olunan ülkenin tanıtım görevini gerektiriyor. Kimi ülkelerde prestijin yanısıra diplomatik pasaport ve diplomatik plaka sahibi de alabilen fahri konsoloslar vize verebiliyor, resmi evrakları imzalayabiliyor . Fahri konsolos olabilmek sanıldığı kadar kolay değil. Ticari ilişkilerden dolayı genellikle işadamlarının tercih edildiği görev için Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na teklif yazısının gelmesi gerekiyor. Emniyet birimleri ve MİT o kişi hakkında araştırma yapıyor. Ticari ilişkileri parlak ve geçmişi tertemiz olan kişiler kabul ediliyor ve devreye Dışişleri Bakanlığı giriyor ve söz konusu kişiye kimlik çıkarılıyor.
BENİ MANDELA SEÇTİ
Son 4 yıldır Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İstanbul Fahri Konsolosu olan İshak Alaton bu göreve seçilmesini tek bir cümle ile açıklıyor, "Ben sosyal demokrat bir fahri konsolosum". Hayatında Afrika'ya gitmemiş olan Alaton acaba nasıl fahri konsolos oldu? 5.5 yıl önce seçimi kazanarak göreve gelen Nelson Mandela zamanında bir çok beyaz işadamı Güney Afrika Cumhuriyeti ile ilişkilerini dondurmuş. Ekonomik dar boğaza girince kapatılan konsolosluklar arasında İstanbul da varmış. Türkiye ile ilişkilerinde aksama olmasın diye fahri konsolosluk arayışına giren ülke yönetimi 1.5 sene süren araştırmadan sonra İshak Alaton'u bu onura layık görülmüş.
50 aday arasından seçilen Alaton, kararı öğrendikten sonra Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi'ne sormuş.
BİR SEN ARAMADIN
"Neden ben?" cevap net, "2 nedeni var. Birincisi bu 50 adaydan sadece sen bizi hiç aramadın. Diğerleri hep arayarak bizi sıkıştırıp baskı yapmaya çalıştı, 2'incisi seni Mandela seçti. Çünkü sizin listeniz gittiğinde senin özelliklerin arasında sosyal demokrat işadamı olduğun yazılıydı. Bu özelliğin Mandela'yı çok etkiledi ve senin olmanı istedi'.
4 yıllık görevi boyunca İshak Alaton hem Türk yatırımcılara hem de Güney Afrikalı yatırımcılara yardımcı olmaya çalışmış. Ancak siyasi krizlerde de elinden geleni yapmış. En çok da Nelson Mandela'nın Atatürk Barış Ödülü'nü almamasına çok üzülmüş.
Kişisel ilişkilerini devreye sokarak Mandela'ya yanlış bilgiler gittiğini iletmiş. Güney Afrika'da tam Mandela'yı ziyaret edecekken bir ayaklanma olmuş ve Mandela'nın ödülü kabul edeceğini açıklayacağı görüşme gerçekleşememiş.
Öge DEMİRKAN
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|