Tartışılan sınav
Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un doktorların şef ve şef yardımcısı olmak için girdikleri sınav yöntemini değiştirerek hekimlerin başarısını yüzde 99'a çıkarması eleştiriliyor
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, ilginç icraatlarını sürdürüyor. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi ve ÖSYM'ye yaptırılan Sağlık Meslek Liselerine giriş sınavını bu yıl kendi bakanlığına yaptıran Durmuş, bu kez doktorların şef ve şef yardımcısı olmak için girdikleri sınav için Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü'ne apar topar Bilgi İşlem Merkezi kurdurarak, sınavların bu merkezde yapılmasını sağladı.
Sınavda, doktorlara ilk ve ortaöğretim düzeyinde sorular soruldu. Sağlık Bakanlığı'nın 24 Eylül'de yaptığı bakanlık hastaneleri ve SSK, vakıf, PTT eğitim hastaneleri klinik, laboratuvar şef, şef yardımcısı ve başasistanlık yabancı dil sınavı, özellikle içerdiği sorular açısından tartışma yarattı.
Daha önce ÖSYM ve Kamu Personeli Dil Sınavı'nda yüzde 60 düzeyinde başarısız olan doktorlara, bu kez ilkokul düzeyinde İngilizce sorular soruldu ve böylelikle başarılı olmaları sağlandı. Sınava katılan 2 bin 400 doktordan sadece 200'ü sınavı kazanamadı.
TTB'DEN TEPKİ
Kazanamayanların büyük bölümünün de sınava, soruların daha zor olduğu Almanca ve Fransızca bölümünden girmiş olmaları dikkat çekti. Yabancı dil sınavını kolaylıkla aşan doktorlar için 8 Ekim'de bilim, ardından da uygulama sınavı yapılarak çeşitli hastanelere şef ve şef yardımcısı olarak atanmaları sağlanacak.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise, hem sınavın, hem de Tababet Uzmanlık Yönetmeliği'nin sınavla ilgili maddelerini değiştiren , yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava açtı.
Yönetmelikte iptali istenen maddeler
*Eğitim hastanelerinde bulunması gereken en az yatak sayısı ve birimlerde bulunması gereken yatak sayılarının azaltılması.
* Eğitim Planlama Koordinasyon Kurulu'nun yapısı ve bu kurulun oluşma biçimi değiştirilmesi. Kurul, klinik şef, şef yardımcısı ve başasistanlardan oluşurken, bakanlığın koordinatör şef ataması öngörülmesi. Koordinatör şefin dışındaki eğiticilerin eğitim sürecindeki yetkilerinin kaldırılması.
* Eğitim hastanelerinde uzmanlık eğitimi alacak asistanların sayısı belirli standarda bağlıyken, bu standardın ortadan kaldırılması, kurumda bulunacak asistan sayısını belirleme yetkisinin bakanlığa bırakılması.
*Jürilerin kura sistemi ile değil, bakanlık tarafından belirlenmesi esası.
* Yönetmeliğin 31'inci maddesini değiştiren 8'inci madde ile şef ve şef yardımcılığı sınavlarının birinci kademesi olan dil sınavının bakanlık tarafından yapılabilmesi. Merkezi mesleki bilim sınavının kaldırılarak, bakanlık jürisinin yayınları değerlendirmesi
SORULAR BÖYLEYDİ
İşte Tıp fakültesini bitiren, ihtisasını tamamlayan, hastanelerde eğitici düzeyine gelen doktorlara İngilizce Dil Sınavı'nda sorulan sorulardan bazıları..
*I insisted on.........the medical journal.
a) Inscribing b) subscribing c)enrolling d)finishing
* Cigarette smoking is the..............important preventable cause of cancer.
a)good b)most c)any d)more
* Perforations .........in % of ulcer patients.
a) test b) give c) effect d)develop
* The virus is a.......cause of diarrhea in infants.
a) lack of b)insufficient c) common d) soft
Nevin BİLGİN
|