|
|
'Ya biz öleceğiz ya da o'
Yugoslavya'da seçim yenilgisini kabul etmeyen Miloseviç'i indirmeye kararlı halk, parlamento binasını ele geçirdi ve mesaj verdi: Öleceksin!
Yugoslavya'da dün, tam bir halk ihtilali başladı. Seçim Komisyonu'nun, 24 Eylül'de yapılan genel seçimleri iptal ettiğini ve yeniden düzenleneceğini açıklaması üzerine başlayan olaylar çığ gibi büyüyor. Başkent Belgrad'ta sokaklara dökülen binlerce kişi, "Ya o ölecek ya da biz" sloganları atarak Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in ülkeyi terk etmesini istiyor. Parlamento ve devlet televizyonu binasının ele geçirildiği görüntüler ve halkın öfkesi, Romanya'da 1989 yılında yaşanan ve Devlet Başkanı Nikolai Çavuşesku'nun kurşuna dizilmesiyle son bulan olayları hatırlattı.
SAAT 15:01... İSYAN BAŞLADI
24 Eylül seçimlerinden Miloseviç, büyük bir hezimete uğrayarak çıktı. Ancak Seçim Komisyonu, kimsenin yeterli çoğunluğu sağlayamadığını söyleyerek ikinci tur seçime gidileceğini duyurdu. Bunun üzerine muhalefet yanıları sokaklara döküldü. Muhalefet liderleri de "Seçimi biz kazandık. İkinci tura kesinlikle girmeyeceğiz" sözleriyle halkı desteğe ve genel greve çağırdı. Hafta başında start alan genel grev ve gösteriler, Seçim Komisyonu 'nun açıklamasının ardından çığrından çıktı. Muhalefet liderleri bir açıklama yaparak Miloseviç'e koltuğunu ve ülkeyi terk etmesi için süre tanıdı: Saat 15.00'e kadar vaktin var... Saat 15.01: Yaklaşık 400 bin kişi, sloganlar atarak parlamento binasına yürüyüşe geçti. Kalabalık bir diğer grup da devlet televizyonunun bulunduğu binaya doğru ilerliyordu.
BİNAYA BULDOZERLE GİRDİLER
Çevre kentlerden başkente akın akın gelen kalabalık, polis tarafından kurulan barikatları buldozerler, kamyonlarla aştı. 200 polisin koruduğu parlamento binasına ulaştığında, "13 yıllık Miloseviç iktidarından bıktık. Artık bizi rahat bırak" sloganlarıyla inliyordu. Polis güçleri, gözyaşartıcı bomba atarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Ancak öfkeli kalabalığı durdurmak mümkün olamadı. Duyulan birkaç el silah sesinin ardından polis barikatları da aşıldı ve binanın kontrolü göstericilerin eline geçti. Devlet televizyonu binasında da durum bundan farklı değil. Halk, buldozerlerle binanın duvarlarını yıkarak içeri girmeyi başardı. Bazı böümleri ateşe veren muhalefet yanlıları, burada da önce polisleri sonra da çalışanları bina dışına attı. Haber bültenlerinin akışını değiştirerek kontrolü ele geçirdiklerini tüm ülkeye duyurdular. Yugoslav halkı ülkelerini istiyor
Yugoslavya'da iç isyanın başlamasının ardından Amerika Başkanı Bill Clinton, bir basın toplantısı düzenledi. Belgrad'da halkın ayaklanmasını olumlu karşıladığını gülümsemeleriyle ifade eden Clinton, "24 Eylül'deki genel seçim sonuçları açık. İnsanlar ülkelerini geri almaya çalışıyorlar" diye konuştu. Sırbistan'da insanların fikirlerini açıkça sergilemeye çalıştığını belirten Amerika Başkanı, "Sırp halkı bu ülkeye demokrasiyi getirmeye çalışıyor" dedi. 5 dakikalık konuşmasında Amerika'nın da demokrasiyi savunduğunu belirten Clinton, "Dünya demokrasiye ve özgürlüğe doğru gidiyor" şeklinde konuştu. Sırp lider Slobodan Miloseviç'in savaş suçlusu olduğunu da hatırlatan Clinton, Miloseviç'in iktidardan gitmesi ve muhalefet lideri Vjoslav Kostunica'nın başa gelmesini desteklediğini birçok kez belirtmişti.
Şerif TURGUT
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|