kapat

04.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Genelkurmay haklı
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz "Erkan meramını tam anlatamamış" yorumunu yaparak "Bu tür şeylere girmemek daha doğru olurdu" dedi

Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun Alemdaroğlu ile girdiği polemik Ankara'da siyasi sıkıntı yarattı. Sıkıntı, dün Başbakan Yardımcıları Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz'ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve İkinci Başkan Orgeneral Yaşan Büyükanıt ile yedikleri öğle yemeği ardından ortaya çıktı. İddiaya göre, Genelkurmay, Erkan Mumcu'nun, Alemdaroğlu'na yanıt verirken kullandığı "üniversite duyarlılığı, Silahlı Kuvvetler duyarlılığı ile aynı olamaz. Abartılmış duyarlılık bizi yobazlığa götürmemeli" sözlerine tepkiliydi. Ve yine iddiaya göre, Genelkurmay, Erkan Mumcu'nun istifasını istemişti.

GERGİN SAATLER
Yılmaz ve Özkan, saat 13:30'da biten Genelkurmay yemeği ardından önce Başbakanlığa geçerek bir durum değerlendirmesi yaptılar. Oradan Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli ile birlikte Basın Müşavirliği'nin kuruluşu dolayısıyla saat 15'te tören düzenleyen MİT'in merkezine gittiler. MİT bahçesinde kısa bir süre görüşme imkanı bulduğumuz Yılmaz, yalnızca "yemeğin ani ayarlanmadığını, bir hafta önceden planlanmış olduğunu" söylemekle yetindi. Ancak Genelkurmay Genel Sekreterliği, saat 17'den itibaren haber merkezlerine 126 numaralı basın duyurusunu fakslamaya başladı. Genelkurmay, isim vermeden, Mumcu'nun sözlerini "esefle karşıladığını" duyuruyor, 28 Şubat sürecinden bu yana ilk kez bir hükümet üyesine karşı tavır alıyordu.

YILMAZ: HAK VERİYORUM
Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Yılmaz ile bir telefon görüşmesi yapma fırsatı bulduk. Yılmaz'ın gelişmeler üzerine sorularımıza yanıtları şöyle:

- Genelkurmay Mumcu'nun istifasını istedi mi?

- Ne münasebet, böyle bir şey olmadı.

- Bu konu hiç konuşulmadı mı?

- Hayır. Gündemimizdeki konuları konuştuk.

- Peki Genelkurmay'ın tepkisi sizce neden?

- Ben konuştum Erkan'la. Meramını tam anlatamamış. Orada kusuru var. Ama bir kastı yok.

- Bu tepkiyi siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Hak veriyorum. Bu tür şeylere girmemek doğru olurdu. Aslında Erkan üniversite ile Genelkurmay'ın bakışını karşılaştırmak istemiş, ama işte meramını tam anlatamamış. Yoksa öyle bir maksatla söylememiş.

- Siz kendisinden istifasını istediniz mi?

- Hayır.

- Kendisini bu konuda uyardınız mı?

- Evet. Konuşma metnini istedim. İnceleyeceğim.

- Kendisinin istifası söz konusu mu?

- Hayır.

Mesut Yılmaz'ın yatıştırıcı sözleri, tam Meclis çalışmalarına başladığı, yeni yasaların gündeme geleceği ve Avrupa Birliği ile görüşmelerin başlayacağı bir sırada, hükümetin önüne yeni sorunlar çıkarmamayı amaçlıyor.

YATIŞTIRMAK İÇİN
Yılmaz. böylelikle, Genelkurmay'ın dolaylı olarak Mumcu'ya yönelttiği, "irticai faaliyetlere duyarsız kalma" eleştirisini haketmediklerini de uygun bir üslupla söylemiş oluyor. Bu sözlerin ardından hükümet-asker ilişkileri yeniden ılımlı bir havaya girecektir. Ancak bu gelişme gerek hükümet, gerekse ANAP içinde yeni tartışmalar başlatmaya aday görünüyor.

MUMCU
NE DEMİŞTİ?
İstanbul Üniversitesi'nin önceki günkü açılış töreninde Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun irticayı kastederek, "TSK ve üniversitelerimiz, ülkeyi aklı körleşmiş bir grubun emellerine terk etmeyeceğini göstermiştir" sözlerini üzerine Turizm Bakanı Erkan Mumcu da şöyle konuşmuştu: "Üniversitelerin duyarlılığı TSK'nınki ile aynı olamaz. Abartılmış duyarlılık bizi yobazlığa götürmemelidir. Bizim gibi düşünmeyenleri yok etme hakkına hiç sahip olamadık. Hele üniversiteler bu hakka hiç sahip olmadı. Benim üniversite kürsülerinden beklediğim daha fazla özgürlük istemidir."

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır