kapat

04.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Paris pehlivan görecek
Kırkpınar efsanesinin anlatılacağı ve 10 pehlivanımızın rol alacağı 'Bouglione Kış Müzikali' için geri sayım başladı. Fransa'nın gay mahalleleri afişlerle kaplandı!

Fransızların şu günlerde en çok ilgilendiği konulardan biri 10 pehlivanımızın sahne alacağı 'Bouglione Kış Müzikali'... Herkes, Başkent Paris'te 12-15 Ekim tarihleri arasında gösterime girecek müzikali konuşuyor, üzerini pehlivanlarımızın fotoğraflarının süslediği posterler kentin dörtbir yanındaki duvarları süslüyor. Yaklaşık bir haftadır Fransa'da olan ve kendilerini kampa alan Kırkpınar pehlivanlarını burada herkes tanıyor. Özel olarak yaptırılan ve arkasında güreş amblemi bulunan montları sayesinde de gittikleri her yerde kendilerini belli ediyorlar. Sürekli prova yapan 10 kişilik güreş ekibimiz, Paris'te 4 gün sahne aldıktan sonra Lyon'da ve birçok Avrupa kentinde turneye çıkacak.

'ERKEK YA DA GAY FARK ETMEZ'
Paris'in gay mahallesi olarak tanınan Marais'de adım başı oyunun posterlerine rastlamak mümkün. Özellikle de gay'lere yönelik çalıştığı bilinen Boyz Bazaar'ın ve dev mağazaların duvarları bu posterlerle kaplı durumda. Ahmet Taşçı'ya bu durumu ve Kırkpınar'daki yağlı güreşlere gay'lerin ilgisi konusundaki görüşlerini soruyoruz... Taşçı, tüm bu tartışmaların kendilerini yıpratmak için yapıldığını belirtiyor ve "Burada güreş değil kültürel bir çalışma yapacağız. Öyle olmasa bile bizi gay izlemiş ya da erkekler izlemeye gelmiş fark etmez. Bizim hepsine saygımız var. Herkes sevdiği sporu izlemekte de serbesttir" diyor.

Kendilerini tam anlamıyla tiyatroya ve oyuna verdiklerini ifade eden Ahmet Taşçı, "Tiyatro tarzı bir gösteri, hepimizin çok hoşuna gitti. Ata sporumuzu tanıtma şansının bize verilmesi çok gurur verici" dedi. Pehlivanlarımızdan Abdullah Ersoy ise "Aramızdan 6 kişi çağdaş bir görüntü sergilemek için bıyığını bile kesti. Bir kısmımız da 'otantik' yönü yansıtmak için bıyıklı kaldık. Biz görüntümüz ve oyunumuzla kendimizi aştık" diye konuştu.

KIRKPINAR'A ÇAĞDAŞ YORUM
Oyunun yapımcılarından Pierre Guerchon, "Batı'ya ve Fransızlar'a Türkler'in sembolü olan bu sporu efsanesi ve çağdaş yorumuyla tanıtmak istedik" diyor. Guerchon'un ifadesiyle 4 Osmanlı gecesi yaşanacak. Oyunun 20 dakikalık birinci bölümde Kırkpınar efsanesinin doğuşu canlandırılacak. Süvari, dansöz, güreşçi ve müzisyenlerin yeralacağı bu bölümden sonra 3'üncü binyılın en büyük başpehlivanları sahneye çıkıp yağlı güreşin 'çağdaş tarzını' sunacak. Oyunun ilk gecesinde ise Türkiye'de hazırlanan klibin yer aldığı CD'ler satışa sunulacak. Sergi, folklor gösterisi ve Osmanlı açık büfesi de ilk gecenin 'mönüsü' içinde yer alacak.

'İŞLER BÜYÜDÜ'
Oyunun ilk gecesini sabırsızlıkla beklediklerini söyleyen güreşçilerimiz, bunun için çok çalışıp emek harcadıklarını ve kendilerini birer 'gönüllü elçi' olarak gördüklerini ifade ediyorlar. "Daha önce de Hollanda, Almanya, Japonya gibi pek çok yabancı ülkede gösteri yaptık. Bu kez de öyle olacak sanmıştık. Ama iş sonra çok büyüdü. Oyunlar, klipler derken birçok alışık olmadığımız alanda çalışmak zorunda kaldık" şeklinde konuşan Ahmet Taşçı da ekip arkadaşlarıyla aynı fikirde: "Buraya atasporumuzu tanıtmak için geldik. Başaracağız" diyor.

Nurdan BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır