kapat

04.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Eşim bana küstü'
Esbank'ın eski patronu Zeytinoğlu, "Hata yaptık ama hırsızlık değil. Karım bile ismimizi kirlettin diye benimle konuşmuyor" dedi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Esbank'ın eski patronu Yavuz Zeytinoğlu, mali düşüşün acı ama ibret verici öyküsünü SABAH'a anlattı. "Hata yaptık. Ama namussuzluk yapmadık" diyen Zeytinoğlu, bankanın 1994 yılına kadar bilanço sorunu yaşamadığını belirtti ve son 5 yıldaki seyrin kronolojisini şöyle anlattı:

* 1994 krizinde açık pozisyonla yakalandık. 180 milyon dolarlık açık pozisyonun TL karşılığı, devalüasyon nedeniyle 3 kat arttı.

*Banka 350 milyon dolar sendikasyon kredisi almıştı ancak 3 bankanın kapatılması kararı verilince yurtdışı kredi limitleri kesildi. Aradaki açığı, yüksek TL ve döviz faizi ile mevduat toplayarak telafi ettik.

* Bankanın mali bünyesindeki zayıflamayı farkedince, borçlanarak 60 milyon dolar sermaye takviyesi yaptık. Ancak Çiller'in başbakanlığında, KİT'lerin haczedilemeyeceğine ilişkin düzenleme yapılınca, Et/Balık, Yem Sanayi ve Çay-Kur'dan alacaklarımızı tahsil edemedik. Devletin ödeme planına razı olup, 75 milyon dolardan vazgeçtik.

* Ekonomik kriz sırasında çok sayıda banka Merkez Bankası'ndan destek alırken, biz banka profesyonelleri ile Merkez Bankası üst yöneticileri arasındaki sorunlar nedeniyle bu imkandan yararlanamadık.

* 1997'de, fondan mali destek talep ettik, alamadık. Uygun durumda bir banka ile birleşme yönünde teşebbüste bulunduk, izin verilmedi. O döneme kadar banka ile dolaylı ilişkisi bulunan tüm şirketleri bankaya teminat olarak verdik. Hortumlama denilen hadise bu kredilerden kaynaklanıyor.

* Ne benim, ne de ortağı olduğum şirketlerin Esbank'a tek kuruş borcu yok.

*Bankayı düzeltmek için, grubu sürmemiz doğru değilmiş. Hata yapmış olabiliriz. Ancak hırsızlık yapmadık, namussuz değiliz.

* İnsanlar, bir gecede servet sahibi olabilirler. Ancak itibar ve isim sahibi olmak yıllar sürer. Bugün karım bile ismimizi ne hale düşürdün diye benimle konuşmuyor.

*Murat Demirel'le aynı kefeye konmak beni rahatsız ediyor, onuruma dokunuyor. Esbank'ın tüm hesapları şeffaftır.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır