kapat

04.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Borsa 2001'de patlayacak
Borsanın büyük spekülatörlerinden olan Ahmet Dedehayır, borsanın 2001 yılında çok iyi bir performans göstereceğini, doğru hisseye yatırım yapan yatırımcının da mutlu olacağını söyledi

Spekülatör olmakla gurur duyduğunu söyleyen Ahmet Dedehayır, borsanın 2001'de kesinlikle yükseleceğini belirtiyor. Endeks 20 binlerdeyken yatırımcılara alım önerenlerin, şimdi sustuğunu ifade eden Dedehayır, "Borsada şimdi alım zamanı. Özellikle orta ve uzun vadeli düşünerek bu seviyelerden alan yatırımcılar kesinlikle mutlu olacak. Çünkü 2001'de yabancılardan da beklenenin üzerinde talep gelecek" dedi. Yıllar itibariyle bakıldığında borsanın çift sayılı yıllarda kötü performans göstermesine rağmen tek sayılı yıllarda çok iyi kazançlar sağladığına dikkat çeken Dedehayır, "Yatırımcılar bu fırsatı kaçırmamalı" diye konuştu. Ahmet Dedehayır ile borsanın geleceğini, kendi geleceğini ve hayallerini konuştuk:

* Esas mesleğiniz nedir?

Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi'nden mezun oldum. Borsayla öğrencilik yıllarımda, 1983-1984'lerde tanıştım.

* Spekülatör müsünüz, yatırımcı mı?

Ben spekülatörüm. Spekülatör olmaktan da gurur duyuyorum. Türkiye'de insanlar spekülatörle, manipülatörü birbirine karıştırıyor. Yanlış ama, Türkiye'de henüz bir borsa kültürü oluşmadı. İnsanlarımız da ne yazıkki her seferinde çok ciddi paralar kaybetti. Bu yıl da bunlardan biri yaşandı.

*Siz de bu dönemde para kaybettiniz mi?

Evet. Bu koşullarda 'para kaybetmedim' diyene de inanmam. Borsada para kaybetmemek için borsaya hiç bulaşmamış olunmalı.

* Borsada usta-çırak ilişkisine inanır mısınız? Sizin örnek aldığınız kişiler var mı?

Usta çırak ilişkisine inanmıyorum. Çünkü herkesin kendine has bir tarzı vardır. Buna rağmen kendisini çok sevdiğim Dündar Altay'dan etkilendiğimi söyleyebilir.

* Yabancılardan etkilendiğiniz var mı?

George Soros ve Mark Mobius'tan etkilenirim. Mobius'un çok hoşuma giden bir sözü var: 'Biz caddelerde kan akarken mal alırız' diyordu. Buna göre Türkiye'de de şimdi hisse alma zamanıdır aslında.

* Yabancı yatırımcılar gelecek mi?

2001'de Türkiye'ye hiç gelmediği kadar yabancı yatırımcı gelecek.

* Bir hissede başka bir spekülatör varsa yatırım yapar mısınız?

Performansı iyiyse ve fiyatı ucuzsa alırım. Çünkü kimse şirkete ömür boyu ortak olmaz.

* Diğer spekülatörlerle paslaşır mısınız?

Dar bir borsamız var. Piyasada aşağı yukarı herkes birbirinin ne yaptığını bilir.

* Günün birinde başka iş yapacak mısınız?

İlerde borsacı olarak faydalı olmayacağımı düşünürsem, siyasete atılmayı düşünebilirim. Ama şu anda böyle belirgin bir düşüncem yok. Siyaset yapacak kişinin tamamen buna odaklanması gerekir, borsa gibi.

Dedehayır'dan yatırımcılara öneriler
* Yatırımcılar kesinlikle kredi kullanmamalı.

*İhtiyaç duyulan parayla yatırım yapılmamalı.

* Parayı kısa vadeli düşünmemeleri gerekiyor.

*Elinde hisse senedi olan yatırımcı bu seviyelerden kesinlikle satmamalı.

* Türkiye ekonomisi çok iyi yerlere gelecek. Bu nedenle hisse tutan avantajlı olacak.

* Hisse fiyatları değerlerinin çok altında işlem görüyor.

* Hem hissede olan hem de parası olan yatırımcı da kademeli olarak maliyet düşürmek için alım yapabilir.

* Şimdiye kadar hiç borsaya yatırım yapmamış olanlar da hiç acele etmeden paranın belli bir miktarıyla mutlaka orta ve uzun vadeli, iyi seçilmiş hisselerden alım yapsınlar. Kesinlikle, 2001 yılı sonunda borsa diğer yatırım araçlarından çok daha iyi getiri sağlayacaktır.

Endeks 35 bine yükselecek
* 2001'de endeks ne olacak?

Endeksin 30-35 bin seviyelerine kadar yükselmesini bekliyorum. Yabancı yatırımcılar da önümüzdeki yıl Türkiye'ye inanılmaz derecede hem direkt hem de borsa kanalıyla yatırım yapacak. Sonuçta aldığımız yolda bir takım çakıl taşları olacak ama bu, yolumuza engel olmayacaktır.

*Yatırımcılara önerileriniz nelerdir?

Yatırımcılara önerim, kesinlikle kredi kullanmamalarıdır. Yatırım yapılacak şirketler kesinlikle çok iyi analiz edilmeli. Gerekirse yatırım uzmanlarından yardım alınmalı. En önemlisi de ihtiyaçları olan bir parayla borsaya yatırım yapmamalılar. Borsa akıl ve mantık yeridir, kumarhane değildir.

* Hangi hisseler tercih edilmeli?

Prensip olarak İMKB 30'u tercih ederim. Ama önümüzdeki dönemde istikrar programı başarılı olursa reel faizlerdeki düşüş süreceği için esas faaliyet karını yükselten sanayi şirketleri de şanslı olacaklar.

SPK'da 2 dava var
* SPK ile başınız derde girdi mi?

SPK'da iki davam var. Med Menkul'un genel müdürüyken, yapmadığın bir demeçle ilgili olarak, bir de Milleyet Gazetecilik'le ilgili bir dava devam ediyor. Ama ikinci dava benim lehime sonuçlanmak üzere. Bunun dışında bir problemim olamaz. Açıkca söylüyorum, spekülasyon yapıyorum diye. Spekülasyon yapmak yasaksa o halde borsayı kapatsınlar. Borsada spekülasyon olmayacaksa borsa borsa olmayacaktır. Ayrıca sermaye piyasalarıyla ilgili davalar için ihtisas mahkemeleri kurulmalı. Görüyorum ki, yaptığı suç duyurularında haklı olduğu durumlarda dahi SPK başarılı olamayabiliyor. Aslında tüm bunlar zamanla oturacak. Çünkü çok genç bir borsamız var. Borsa kültürümüz de çok yeni.

Olcay NACAR ERGENÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır