kapat

04.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Havayı siyaset karartıyor
Siyasi tartışmalar, programa olan güveni olumsuz etkiledi. YASED üyeleri arasında ekonominin iyiye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 82'den yüzde 60'a düştü

Siyasi arenada meydana gelen çalkantılar ekonomideki güven ortamını olumsuz etkiliyor. Yabancı Sermaye Derneği (YASED) üyeleri arasında yapılan ankette ekonomik istikrarın iyiye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 82'den üçüncü çeyrekte yüzde 60'a geriledi.

Merkez Bankası'nın aylık olarak yaptırdığı imalat sanayi yönelim anketinde de buna benzer bir sonuç çıktı. Ankete katılanlar arasında önümüzdeki üç aylık dönemde enflasyonun düşeceğine inananların oranı yüzde 48'lerden yüzde 36'ya indi. Böylelikle imalat sanayi ve Türkiye'de yatırımları bulunan yabancı sermayeli şirket temsilcilerinden oluşan ekonominin büyük oyuncuları son dönemdeki gelişmelerle beklentilerini negatife çevirdi.

İSTEMEYENLER VAR
Tüm dünya ülkelerinin yabancı sermayeyi ülkelerine çektiği dönemde Türkiye'nin gerekli girişimleri yapmadığını belirten YASED Başkanı Faruk Yöneyman, söylenenlerle yapılanların birbirini tutmadığını ifade etti. Yöneyman bürokraside yabancı sermayeyi istemeyen bir kesimin olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bürokrasi içinde yabancı sermayenin kalkınmada önemini bilenler olduğu gibi, yabancı sermayeye karşı olanlar da var. Bürokraside milli sermayeyi korumak isteyenlerin de olması doğaldır ve bürokraside farklı düşünenlerin ağırlığını biz de hissediyoruz. Ama yabancı sermayenin kalkınmada önemini bilenlerin ağırlıklı olmasını istiyoruz ve istemeyenleri de ikna edeceğimiz konusunda iyimserliğimizi sürdürüyoruz."

Yöneyman "Enflasyonu düşürme programını başarıyla sürdüren hükümetin arzu ederse yabancı sermaye konusunda da gerekli adımları atacağı kesindir"diye konuştu.

Yöneyman gerçekleştirdikleri anket çalışmasında yabancı sermayenin Türkiye'yi seçmemesindeki en önemli nedenlerden biri olarak 'Hükümetin söylemleriyle yaptıklarının birbirini tutmamasının' gösterildiğini söyledi.

YASED üyelerinin beklentileri
GSMH Artışı5.04 %5.01%
TÜFE37.85 %25.34 %
TEFE34.79 %25.34 %
TL/dolar699.881836.962
TL/ Euro636.051791.105

Faiz oranları
3 aylık35.14 %27.5 %
Yılsonu itibariyle34.52 %25.73 %
Dominik de geçti
Yabancı sermaye konusunda bir türlü istenen kararların alınamaması, Türkiye'nin treni kaçırmasına neden oluyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) raporuna göre, 1999 yılında Türkiye 54. sıraya düştü. Geçen yıl Türkiye'ye gelen 800 milyon dolarlık yabancı sermayeye karşın, karayiplerde küçük bir ada devleti olan 17 milyar dolarlık milli gelire sahip Dominik Cumhuriyeti'ne 1 milyar dolarlık direkt yatırım aktı. Türkiye yabancı sermaye liginde Malta, Mısır ve Fas'ın da gerisine düştü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır