kapat

04.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Seçmece bebek hayat kurtardı!
Kan kanseri kızlarını kurtarmak için bir bebek dünyaya getirmek isteyen Nash çifti, sperm ve yumurta örnekleri verdi. Oluşan embriyolar elendi ve küçük Molly'yi kurtaracak en sağlıklı embriyo ana rahmine yerleştirildi

TEST SONUÇLARI ŞOK ETTİ
İlik kanseri olan 6 yaşındaki çocuklarını kurtarmak için bir bebek dünyaya getiren Nash çifti, Amerika'da gündemin ilk sıralarına yerleşti. Jack ve Lisa Nash çiftinin, Molly adlı kızları doğuştan kanserdi. Ve küçük kızın durumu yaşı ilerledikçe kötüleşiyordu. Doktorlar, fanconi anemi hastalığına yakalan Molly'nin çok fazla ömrü kalmadığını söyleyince, acılı anne-baba onu kurtarmak için yeniden bebek sahibi olmaya karar verdi. Bu bebeğin göbek bağı, Molly'nin tedavisi için umut ışığı olacaktı. Ancak çifte yapılan testler sonunda ortaya beklenmedik bir sonuç çıktı. Nash çiftinin doğacak çocuklarının da kan kanseri olma ihtimali vardı. Genç çift, tam bu bebekten vazgeçmeye karar verirken doktorlar, Nash çiftine genetik tarama yoluyla yüzde yüz sağlıklı bir bebek dünyaya getirebileceklerini söyledi.

İKİ KARDEŞ DE SAĞLIKLI
Tam 3 yıl süren genetik tarama safhasının ardından çiftten çeşitli zamanlarda yumurta ve sperm alındı. Sonra bu yumurta ve spermler laboratuvar ortamında döllendirildi. Oluşan embriyolar, doktorlar tarafından tek tek incelendi ve sonunda sağlıklı embriyo seçilerek ana rahmine yerleştirildi. Doğum Minneapolis Hastanesi'nde gerçekleşti. Nash çiftinin, Adam adında sağlıklı bir oğulları oldu. Adam'ın göbek bağından alınan "kök" hücreleri de kanserin pençesindeki kardeşi Molly'e nakledildi. Oldukça başarılı bir ameliyat geçiren Molly'nin sağlık durumu gayet iyi. Ancak Molly'nin kanserden kurtulmasını sağlasa da Adam'ın dünyaya geliş şekli, Amerika'da büyük etik tartışmalara neden oldu.

KÖTÜ GÜNLER GERİDE KALDI
Colorado eyaletinde yaşayan Nash Ailesi, kötü günleri geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyor. Molly'yi ameliyat eden doktorlar, küçük kızın bir daha ilik kanserine yakalanma olasılığının yok denecek kadar az olduğunu belirtirken; Adam'ın da son derece sağlıklı bir çocuk olacağını vurguluyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır