kapat

04.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Etkilerini görürsünüz'
Dışişleri Bakanı Cem: Başından beri Amerika'ya, tasarının ilişkilerimizi olumsuz etkileyeceğini söylüyoruz. Demek ki uyarılarımız dikkate alınmamış

Türkiye, sözde Ermeni soykırımı tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na sevkedilmesini üzüntüyle karşıladı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, sözde Ermeni soykırımı tasarısının Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilmesinin, yapılan uyarıların ABD tarafından "dikkate alınmadığının göstergesi olduğunu" söyledi. Resmi bir ziyaret için Özbekistan'da bulunan Cem, tasarının kabul edilmesiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuya ilişkin görüşlerini daha önce yapılan Bakanlık açıklamasında ortaya koyduklarını belirtti.

Bakan Cem, "Başından beri, söz konusu karar tasarısının Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini, Kafkasya'daki barış girişimlerini ve Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini ifade ettik. Bugünkü oylama, maalesef bu uyarılarımızın dikkate alınmadığını göstermiştir. Tasarı Temsilciler Meclisi'nden de geçtiği takdirde, gerek Ermenistan ile ilişkiler, gerek Kafkasya'daki barış ve istikrar arayışları, gerekse Türk-ABD ilişkilerinde ciddi etkileri olması beklenmelidir" şeklinde konuştu.

"GERÇEKLERE AYKIRI"
Cem, "yanlış ve haksız" tasarıya karşı doğruları anlatmak için komite aşamalarında çaba sarfeden TBMM heyetine ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne teşekkür ettiklerini kaydetti. Cem'in açıklamasındaki "Ermenistan ve Amerika ile ilişkiler üzerinde ciddi etkiler beklenmelidir" ifadesinin ne anlama geldiğini önümüzdeki süreçte her iki devletin de görebileceği vurgulanıyor.

ANKARA'DAN TEPKİLER
Mehmet Betaroğlu (FP Genel Başkan Yardımcısı): Tasarının kabul edilmesi, iki ülke ilişkileri için iyi olmaz. Bu, milli bir mesele. İktidar ve muhalefet biraraya gelecek ve konuyu sonuna kadar takip edecek. Biz, yüz yıl öncesine dönülüp böyle bir kararın alınmasını başından bu yana yadırgadık.

Ömer İzgi (MHP Grup Başkanvekili): Tasarının Genel Kurul'da reddedileceğine inanıyorum. 3'te iki çoğunluk, tasarıyı destekleyenler tarafından elde edilecek.

Hasan Ekinci (DYP Genel Başkan Yardımcısı): Böyle bir kararın alınacağı belliydi. Hükümet konuya yeterince tepki göstermedi.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır