kapat

02.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Resmen savaşıyorlar
Filistin lideri Yaser Arafat, 'Bizi kendimizi savunmaya zorlamayın. Gerekirse savaşırız' sözleriyle İsrail'e gözdağı verdi. Ancak savaş başladı bile. Kudüs'teki sokak çatışmalarında 4 günde 21 Filistinli öldü...

Kudüs'teki çatışmalarda çok sayıda Filistinli'nin ölmesi üzerine Suudi Arabistan'da yayımlanan Okaz Gazetesi'ne bir demeç veren Yaser Arafat, "Biz barış istiyoruz. Ama kendimizi savunmaya mecbur bırakılırsak hiç tereddüt etmeden savaşırız" dedi. Savaşın pek çok seçenekten biri olduğunu vurgulayan Arafat'ın açıklamaları, azalan barış umutlarını söndürdü.

KURBANLARIN ÇOĞU ÇOCUK
İlk gün Kudüs'te başlayan çatışmalar, 12 yaşındaki Rami'nin ölüm görüntülerinin yayınlanmasının ardından tüm Filistin'e yayıldı. Dün de toplam 5 Filistinli ile 2 İsrail askeri öldü, 70 Filistinli yaralandı. Toplam ölü sayısı 23'ü buldu, yaralı sayısı ise 700'ü geçti.

Bölgeden gelen en "acı" haberlerden biri de 10 yaşında iki Filistinli çocuğun ölüm haberiydi. Kalbinden vurulan Samr Samir Tabanja anında can verirken, Cumartesi günkü çatışmalarda yaralanan 10 yaşındaki bir çocuk da dün öldü. Nablus'ta İsrail askerleriyle Filistin polisi arasında çatışma çıktı.

Çatışmada bir Filistin polisi öldü. İsrail askerleriyle Filistin polisi arasındaki çatışmalar Gazze Şeridi'nde de sürdü.

Görgü tanıkları İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki Filistin karakollarına roketlerle saldırdıklarını belirttiler. Netzarım kentinde de 18 yaşında bir Filistinli'nin cesedinin bulunmasıyla ölen Filistinliler'in sayısı 21'e yükseldi.

Batı Şeria'daki Hebron kentinde ise 200 Filistinli, İsrail askerlerini taşladı; 50'den fazla Filistinli yaralandı. Kuzey İsrail'deki kentlerde de Araplar yaktıkları lastiklerle yolları kapattı. Çeşitli kentlerdeki çatışmalarda onlarca kişi yaralandı. Öte yandan dün son 3 günde ölen Filistinliler'in bazıları toprağa verildi. Gergin geçen cenaze törenlerine binlerce Filistinli katıldı. Siyah bayraklar taşıyan göstericiler savaş ve intikam sloganları attılar.

KARŞILIKLI SUÇMALAR
İsrail başbakanı Ehud Barak ile Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat arasında, gerilimi azaltmak amacıyla cumartesi gecesi yapılan telefon görüşmeleri de sonuç vermedi. İki taraf arasında, çatışmaların yanı sıra söz düellosu da sürüyor. İsrail başbakanı Ehud Barak'ın sözcüsü, iki liderin telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Başbakan, Arafat'ı, şiddeti görüşmelerde bir araç olarak kullanmalarına izin vermeyecekleri konusunda uyardı" dedi.

KURŞUNLAR TARTIŞILIYOR
Bölgeden gelen haberlerle ilgili olarak bazı ajanslar İsrail askerlerinin uyarı amaçlı olarak plastik mermi bazılarının ise normal mermi kullandığını yazıyor. İsrail askerlerini taş yağmuruna tutan Filistinli gençlere karşı çatışan bazı İsrail birimlerinin normal kurşun kullanıldığının iddia edilmesi de ortalığı karıştırdı.

İŞTE FİLİSTİN HALKINI ÇILDIRTAN GÖRÜNTÜLER! BABA İLE OĞULUN KAZANAMADIKLARI YAŞAM SAVAŞI
Yer: Gazze Şeridi. Tarih 30 Eylül 2000. Filistinli baba Cemal Aldura ile oğlu Rami, İsrail askerinin açtığı çapraz ateşte kaldı. Bir bidonu kendilerine siper yaptılar. Ağlayan 12 yaşındaki Rami, babasına sığınmıştı. Cemal ise eliyle İsrail askerlerine 'Durun' çağrısı yapıyordu; iki adım ötesindeki beyaz bezi gördü. Onu alıp, askerlere sallayacaktı. Ancak her şey o anda oldu. Babasının hareketiyle siperin dışında kalan Rami'nin karnına kurşun isabet etti ve yere yığıldı. Baba Cemal, sinir krizleri geçiriyordu. Yardım için kendilerini sokağa atan ambülans şoförü ile bir Filistin polisi de kurşunlardan nasibini aldı. Görüntüler Filistin televizyonlarında gösterilince İslami terör örgütü Hamas ile Fetih Hareketi anında tepki verdi: 12 yaşında küçük bir çocuğun günahı ne? Kanları yerde kalmayacak. Cihad!


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır