Egebank'a geçen yıl el konulmasının ardından sahibi Murat Demirel ve ve çetesinin bankadaki para ve belgeleri nasıl kaçırdığı ortaya çıktı. Üst yönetimden gelen talimatla bankayı boşaltan görevliler, o panikle güvenlik kamerasını kapatmayı unuttu.
Egebank'ın aralarında bulunduğu 5 bankaya el konma kararı, 22 Aralık 1999'da alındı. Son derece gizli tutulan bu operasyon kulaktan kulağa yayıldı ve bankacılık kulisleri haretlendi. Kurul kararı geç saatlerde Resmi Gazete'nin mükerer sayısında yayınlanmak üzere basımevine giderken, Egebank'ın Gayrettepe'deki Genel Müdürlük binasında olağanüstü hareketlilik yaşanıyordu. EGEBANK görevlileri, üst yönetimden gelen telefon talimatı ile kritik önemdeki belgeleri, bilgisayar disketlerini ve kasadaki nakit parayı çuval ve çantalara yerleştirdiler. Müthiş bir telaş ve panik içinde yaşanan bu kaçırma operasyonu sırasında çok önemli bir ayrıntı unutuldu. Kasa dairesi başta olmak üzere bankanın tüm kritik bölümlerini tarayan güvenlik kamerası, soygunun her anını görüntüledi. İşte bu görüntülerin otomatik tarihle birlikte kaydedildiği video kaset, Kasırga operasyonunun en önemli belgelerinden biri niteliğini kazandı.
Yaşananları dakika dakika yansıtan, paraları ve evrakları çantalara dolduran görevlilerden bazılarının yüzlerinin de açık seçik görüldüğü kaset, bankaya el konulmasından sonra polise teslim edildi. Kasetin bilirkişiye inceletiliyor.
BU arada Demirel hakkındaki "Kara Para Soruşturması"nın 45 milyon dolarlık bir boyuta ulaştı. Haziran'da 45 milyon dolarlık tutar için MASAK kanalı ile tedbir istendiği ve Demirel'in, birden çok yöntemi aynı anda kullanarak kara para akladığı öğrenildi. Demirel ve arkadaşlarının, Egebank kanalı ile topladıkları mevduatları önce off shore hesaplara aktardıkları, Kuzey Kıbrıs ve Virgin Adaları'nda kurdukları tabela şirketlerine aktardıkları saptandı.
Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun'da sayılan suçlardan, "vasıflı dolandırıcılık", "emniyeti suistimal" ve "zimmet" fiillerinin aynı anda gerçekleştiği belirlendi. DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, Demirel'in 3 ay gözaltında tutulmasını sağlayabileceği, bu süreyi 3 ay daha uzatma yetkisi var.
Ünsal ERGEL - Ersin BAL - Okan MÜDERRİSOĞLU