|
|
Harun minderden kaçtı
58 kilo güreşçisi Harun Doğan madalya almayacağını anlayınca "Yensem de birşey olmayacak" diyerek rakibinin karşısına çıkmadı. Herkes Harun'u ikna etmeye çalışırken, Rus güreşçi hükmen galip ilan edildi
GRUP maçlarına mili forma giymeden çıkan ve gerekçe olarak da, "Ay yıldızlı kokart hareketlerimi engelliyor" diyen 58 kilo güreşçisi Harun Doğan dün de "Hiç şansım yok. Ne diye mindere çıkayım ki" diyerek Rus rakibi Murad Ramazanov'un karşısına çıkmadı.
Federasyon Başkanı Ahmet Ayık ile Milli Takım Antrenörü Fevzi Şeker, soyunma odasında Harun Doğan'ın üzerine yürüyerek mindere çıkması için zorladılar. Ardından Gençlik ve Spor Genel Müdürü Kemal Mutlu devreye girdi. Tüm bu ısrarlara rağmen yere oturup mindere çıkmama kararında ısrar eden Harun'a bu kez Bakan Fikret Ünlü, antrenör Fevzi Şeker ile haber gönderdi. Doğan istemeye istemeye mindere doğru ilerlerken bu kez de süre doldu ve hükmen yenik ilan edildi.
Bakan çileden çıktı
Müsabaka öncesinde grubundaki diğer iki güreşçinin sonucuna bakarak madalya şansını yitirdiğini gören ve mindere çıkmaktan vazgeçen Harun Doğan, hem milli görevden kaçması nedeniyle hem de müsabakalarda milli formayı giymediği için ceza kuruluna verilecek. Doğan'ın mindere çıkmamasına çok sinirlenen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, skandalın ardından tüm güreşçilerin katıldığı olağanüstü bir toplantı yaptı. Konunun Türkiye'ye dönüşte ele alınacağını belirten Ünlü, "Her türlü açıklamayı Türkiye'de yapacağım. Bunlar burada yaşanmasını hiç istemediğimiz olağanüstü çirkinliklerdir. Son derece üzüntülüyüm. Ancak herkes hak ettiği ödülü de, cezayı da alacaktır. kimsenin bundan kuşkusu olmasın" şeklinde konuştu.
Ceza alacak
Fikret Ünlü daha sonra şunları söyledi: "Yüz kızartıcı bir olaya karışmadan Türkiye'ye dönüyoruz. Dört madalya olimpiyat gerçeklerine bakıldığı zaman normal. Ama bizim yerimiz daha yukarıda olmalıydı." Toplantının sonunda olimpiyatlara katılmanın büyük bir onur olduğunu tekrar vurgulayan Ünlü, sözlerini şöyle noktaladı:
"Bu onurdan kaçmak bir sporcu için yapılacak en büyük yanlışlıktır. 65 milyonu arkasına almış sporcular artık bireysel değildir. Çıkacaksın güreşeceksin, bu senin görevin. Yeneceksin ya da yenileceksin bu farklı bir şey. Bireysel davranmak mümkün değil. Harun'un mindere çıkmasını son ana kadar bekledim. Ama o mindere gelmedi. Herkes hak ettiği cezayı alacak" dedi.
Öte yandan devletin bir süre önce çıkardığı ödül yönetmeliğine göre, 1999 yılında dünya şampiyonu olduğu için 30 yaşından sonra Bakan müşaviri ünvanı almaya hak kazanan ve ömür boyu maaşa bağlanacak olan Harun Doğan'ın verilecek cezayla bu haktan men edilmesi planlanıyor.
'Böyle şey görmedim!'
TAM 42 yıldır bu işin içindeyim. Benzer bir olayı 1968'de yaşadım. Kazım Ayvaz mindere çıkmamıştı. Ancak onun nedeni çok farklıydı. Hiçbir Türk'ün bir Rus ile güreşmekten kaçtığını görmedim. Burası olimpiyat. Her sporcu maç kazanacak diye bir şey yok. Burada önemli olan ülkeni en iyi şekilde temsil etmektir. Bu çocuğa 10 milyar lira ödül verdik. Bir de onun yaptığına bakın. Mindere çıkmasını sağlamak için elimden ne geliyorsa yaptım. Ancak o umursamaz bir tavırla üstlendiği milli görevi yerine getirmemekte direndi. Dünya şampiyonu olması bizim için hiç önemli değil. Önemli olan Türk milletini doğru biçimde temsil etmesidir. Bu sporcu en ağır biçimde cezasını çekecektir.
'Milli ruh verememişiz'
BÜYÜK acı içindeyim. Teşkilat olarak kendilerine her türlü olanağı verdik. Yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarındaydı. Bir dileklerini iki etmedik. Ama ne yazık ki onlara milli ruh verememişiz. Bu parayla pulla olmaz. İnsanın içinde olmalı. Dönüşte ne gerekiyorsa yapılacak. Bir gün önce kendisi ile özel görüştüm. Ona neden mayonda ay yıldız yok diye sorduğumda da 'Beni terletiyor. Oyun yapmamı engelliyor. Bu nedenle çıkarttım' gibi garip bir gerekçe sundu. O zaman elimizdeki mevcut ay yıldızlı kokartlardan dikelim dedim. O zaman da 'Güreş sırasında sorun yaratır' diyerek geri çevirdi. Bunun için de ayrı bir ceza alacak.
Serbest güreşçilerden bronz bile çıkmadı
SYDNEY'DE en iddialı olduğumuz dallardan biri olan serbest güreşte büyük hayal kırıklığı yaşandı. Dünkü bronz madalya maçında omzu çıktığı için Güney Koreli Yu Jae Moo'a tuşla yenilen Adem Bereket, dördüncü olarak en iyi dereceyi elde etti. Yine dün mindere çıkan üç güreşçimiz ise grup maçlarında elenerek ümitleri boşa çıkardılar. 85 kiloda Ali Özen 18'inci olurken, 130 kilonun Avrupa Şampiyonu Aydın Polatçı 11'inci sırada kaldı. 68 kiloda da Yüksel Şansı 9'unculuktan yukarı çıkamadı. Önceki gün ilk iki müsabakasını kaybederek elenen Ahmet Doğu'nun da 97 kiloda 16'ncı sırayı aldığı açıklandı.
12 olimpiyatta 33 madalya aldık
Olİmpİyatlarda serbest güreşçilerimiz, bu yıl hariç hiç madalyasız dönmedi. Bugüne kadar serbest güreş dalında 16 altın, 11 gümüş ve 6 bronz olmak üzere 33 madalya kazandık.
1936 BERLİN: 1 bronz
1948 LONDRA: 4 altın, 2 gümüş
1952 HELSİNKİ: 2 altın, 1 bronz
1956 MELBOURNE: 2 altın, 1 gümüş, 1 bronz
1960 ROMA: 4 altın, 1 gümüş
1964 TOKYO: 1 altın, 3 gümüş, 1 bronz
1968 MEXICO: 2 altın, 1 gümüş
1972 MÜNİH: 1 gümüş
1984 LOS ANGELES: 1 bronz
1988 SEUL: 1 gümüş
1992 BARCELONA: 1 gümüş, 1 bronz
1996 ATLANTA: 1 altın
Mert AYDIN
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|