|
|
'Kudüs savaşı başladı'
Kudüs'te Filistinli gençlerle İsrail askerleri arasındaki çatışmalarda 3 günde 16 kişi öldü. Fetih Hareketi kutsal topraklar için savaşın başladığını açıkladı
Ortadoğu barış görüşmelerinin en kritik noktası olan Kudüs'te 3 günden bu yana kan akıyor. İsrail'de muhalefetteki sağcı partisi Likud'un lideri Ariel Şaron'un Araplar için kutsal olan Haram'ı Şerif'e girmesiyle başlayan çatışmalarda şu ana kadar 16 Filistinli öldü, 400 kişi yaralandı. Cuma günü öğle namazından sonra çıkan olaylarda 5 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Filistinli liderler "cihad" çağrısında bulundu. Fetih Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Bassem Naim, "Kudüs Savaşı başladı!" sözleriyle gerilimin daha da tırmanacağının sinyallerini verdi.
İntikam yemini
Aşırı dinci Hamas örgütünün dini lideri Şeyh Ahmed Yasin de "Barış görüşmelerine zarar vermesin diye konuşmadık. Ama artık sabrımız taştı" diyerek İsrail'e karşı bütün Araplar'ı silahlı mücadeleye çağırdı. Filistin halkının, Kudüs'ü terk etmeyi kabul edemeyeceğini savunan Yasin, "Yolumuza devam ediyoruz. Ya zafer ya ölüm. Hakkımızı almak ve barışa ulaşmak için direnmeliyiz" diye konuştu.
İslami Cihat Örgütü'nden yapılan açıklamada da öldürülen Filistinliler'in intikamının alınacağı belirtildi. Örgütün El-Cezire televizyonunda yayınlanan açıklamasında İsrail ile yürütülen barış görüşmelerine son verme çağrısında bulunularak, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Filistin halkı işgal altındaki toprakları yakacak" denildi. Çatışmalar Şaron'un Perşembe günü Müslümanlar için kutsal sayılan Haram'ı Şerif'e girmesiyle başladı.
Kentte genel grev
Filistinliler'in en çok nefret ettiği İsrailli olan Şaron, İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında Sabra ve Şatilla mülteci kamplarındaki yüzlerce Filistinli'nin ölümünde doğrudan sorumluluk taşıyor. Şaron'un gelişine tepki olarak Filistinli gençler intifada günlerindeki gibi taşlara sarıldı. Ancak Haram'ı Şerif'e İsrailli askerler de girip Filistinliler'e plastik mermi ile cevap verince olaylar büyüdü. İlk gün 2, Cuma günü 5, dün de Batı Şeria'nın El Halil, Ramallah ve Beytüllahim kentlerindeki çatışmalarda 9 Filistinli daha öldü.
Filistinliler, Kudüs'te, İsrail güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda ölen Filistinliler'in anısına Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te yas tutuyor ve genel grev yapıyor. Genel grev çağrısına uyan halk dükkanlarını kapatırken, çocuklarını da okula göndermedi. İsrail ise şiddet olaylarına karşı vatandaşlarına Filistin kontrolündeki bölgelere gitmeme çağrısında bulundu.
Sezer'den Arafat'a: Silah kullanmayın
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, olaylar üzerine Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'a bir mesaj gönderdi. Sezer, mesajında, "İslamiyet'in kutsal mekanlarında silah kullanılmasını kınadığını" belirtti.
"Bu tür elim gelişmeler, kalıcı barışa bir an önce ulaşılmasının ne kadar yaşamsal olduğunu göstermektedir" diyen Sezer, bu gibi olayların, ne kadar acı olursa olsun, barış yönündeki çabaları engellememesini arzu ettiğini belirtti.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|