kapat

30.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Memedin Kitabı' aklandı
Nadire Mater'in beraat ettiği duruşmayı izleyen ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke'un eşi davayı "yüz kızartıcı" buldu

Güneydoğu'da askerlik yapanların anılarını anlattığı "Memedin Kitabı" adlı kitabında, orduyu küçük düşürdüğü iddia edilen ve 6 yıla kadar hapsi istenen Nadire Mater ile yayıncı Hüseyin Sökmen beraat etti. Beyoğlu 2'inci Ağır Ceza'da görülen duruşmayı ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke'un eşi gazeteci yazar Kati Marton da, "Sınır Tanımaz Gazeteciler Yönetim Kurulu Üyesi" sıfatıyla izledi.

"Türk dostu" olduğunun altını çizen Holbrooke, "AB'ye girme aşamasındaki Türkiye için bu dava yüz kızartıcıdır. Bu dava AB'nin üyelik için Türkiye'den istediği kriterlere de ters düşüyor" dedi. Yaklaşık 15 dakika süren duruşmayı izlemek için 4 saat bekleyen Kati Marton, Türk nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan gençlerin çelişkili bir ortamda kaldığı yorumunu yaptı. "Bu benim Türkiye'ye dördüncü gelişim. İlk gelişime göre gelişmeler var" diyen Marton, şöyle konuştu: "Şu anda daha az gazeteci yazdıklarından dolayı hapishanelerde. Nadire Mater ise, hiç olmaması gereken bir davadan dolayı burada. Artık, internet çağındayız, her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşılabiliyor. Hükümetlerin eski sistemlerle sansürleme çalışmaları sürdürmesi anlaşılacak gibi değil. Genç nüfus ülkede olanları tüm şeffaflığıyla bilmeli. Şeffaflık insan hakları kadar kalkınma bakımından da önemli."

VİETNAM BENZETMESİ
Marton, beraat kararı üzerine ise "Bugün Türk basını ve halkı için mutlu bir gün. Türkiye'de insan hakları yolunda büyük adımlar atıldığının belirtisi. Hakim, kararı açıklarken 'Türk halkının ülkesinde neler olduğunu bilmek hakkıdır' diyerek, sansüre olan tepki konusundaki fikirlere de tercüman oldu" dedi. Marton,. ABD'de de Vietnam savaşı sırasında benzer sorunların yaşandığını belirterek "Türk halkı savaşın ne kadar kötü olduğunu bilmek zorunda. Okuduğum kadarı ile bu kitaptaki ropörtajlarla bu gündeme getiriliyor" dedi.

Ali ÖZLÜER - Hayati KILIÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır