İnanmayacaksınız ama gerçekten de, ayda 1 milyar lira hatta bunun birkaç yüz milyon lira daha üzerinde aylık kira geliri olanlar, beyanname verdiklerinde vergi ödemeyecekler. Hemen belirtelim, bu avantaj işyeri kira geliri elde edenler için sözkonusu. Konut kira geliri elde edenler, yıllık kira gelirleri 630 milyon lirayı aştığında, aşan kısmı beyan edip vergi ödeyecekler.
Demek ki, 2000 yılında "işyeri kira geliri elde edenler" yaşadılar. Aylık 1 milyar 416 milyon liraya kadar olan kira gelirleri için, gelir vergisi ödemeyecekler... Hatta, üste vergi iadesi bile alacaklar...
Kafanız biraz karıştı galiba... Haklısınız, brüt aylığı 118 milyon 800 bin lira olan asgari ücretli bile ayda 12 milyon 156 bin lira gelir vergisi öderken, milyarlarca lira kira geliri olan birinin hiç vergi ödememesi, kafaları karıştıracak cinsten.
Bunun nedeni, stopajdan kaynaklanıyor. İşyeri kiralarından, kiracı yüzde 20 stopaj (gelir vergisi kesintisi), bunun yüzde 10'u kadar da fon payı yani toplam yüzde 22 kesinti yapıyor. Ancak, işyeri kiraya verilirken, genellikle "net kira" talep edildiğinden, stopajı da kiracı üstlenmek zorunda kalıyor.
İşyeri kira gelirinin, 2000 yılında, yıllık gayrisafi tutarı 4 milyar 375 milyon lirayı aştığında, tamamının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. Ancak, yıllık 17 milyar liraya kadar olan kira geliri için gelir vergisi ödenmeyecek, hatta üste vergi iadesi bile alınacak.
Peki, madem öyle, bir düzenleme yapılıp, 17 milyar liraya kadar olan işyeri kira geliri için beyanname alınmasa, Devlet de hem kırtasiyecilikle uğraşmasa, hem de üste vergi iadesi yapmasa, daha iyi olmaz mı?
Madem tasarruf tedbirlerinden bahsediliyor, o halde bu da bir tasarruf tedbiri değil mi?