kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
RUHAT MENGİ(rmengi@sabah.com.tr )


Hazırlıksız yakalanmak!

Televizyonlar harıl harıl yağmurdan sonra sokaklarından çamur akan, stadyumunun duvarları çatlayan, merdivenleri sular altında kalan, insanları bellerine kadar çamurlu sulara gömülmüş evindeki suları boşaltmaya çalışan Sarıyer'in ve diğer semtlerin görüntülerini veriyor.

Ve arka arkaya anonslar "İstanbul yine yağmura hazırlıksız yakalandı.."

Tüm Türkiye'de enerji kısıtlamasına gidileceği bildiriliyor. Enerji tasarrufu önlemleri uygulanmaya başlanıyor.. Kış karanlık ve soğuk geçecek gibi.. Neden? Enerji darboğazına hazırlıksız yakalandık?

Ermeni Soykırım Tasarısı ABD Temsilciler Meclisi alt komitesinde kabul edildi. Temsilciler Meclisi'nden geçerse maddi, manevi büyük zarara uğrayacak, kimbilir önümüzdeki kaç yüzyıl üzerimize yapışıp kalacak bu suçlamayla uğraşacak, her "Türküm" deyişimizde Ermeni olaylarının açıklamasını yapmak zorunda bırakılacağız.. Neden? Bu konuya da hazırlıksız yakalandık!

Biz ne zaman, hangi olayda hazırlıklıydık söyleyebilir misiniz?

Hatırlamaya çalışıyorum da belki sadece İtalya Abdullah Öcalan'ı korumaya kalktığında anında gereken cevabı verebilmiş ve sonuçta doğru bir politikayla onu izleyerek kıskıvrak yakalayabilmiştik. O da yıllar boyu terör belasını milletçe en acı şekilde yaşadığımız, belimiz bükülene, gözlerimizde yaş kalmayana kadar mücadele verdiğimiz için olmuştu.

Her Sonbaharda, İlkbaharda aralıksız yağmur yağar ve her seferinde biz "Hazırlıksız yakalanırız".. Teknolojinin, şehircilik imkânlarının en ileri düzeyde kullanıldığı, trilyonlar harcanarak en modern metroların yapıldığı bir şehirde evler, sokaklar nasıl çamur altında kalabilir, insanlar nasıl ancak ilkel medeniyetlerde yaşayanların şartlarına terkedilebilir, anlamak mümkün mü? Ve bu kabul edilebilir mi?

Enerji sıkıntısına gireceğimiz bunca zamandır biliniyor da, önlemi nasıl vaktinde alınmaz ve koskoca "Metropol"lerde, en geri kalmış ülkelerde bile görülmemiş şekilde elektrik kısıntısına gidilir, anlaşılabilir mi? Kabul edilebilir mi?

Ermeni Soykırım Tasarısı Amerika'da eyalet eyalet kabul edilir, Turkish Forum İnternet'de aylar boyu bas bas bağırırken, Avrupa Parlamentolarında tartışılırken nasıl uyunur da, en son aşamada tehditlerle çözüm aranır, anlaşılabilir mi?

Hayır.. Bunların hiçbiri anlaşılamaz ve kabul edilemez. Aynen her gün yüzlerce arabaya plâka dağıtılıp, sonra da "Bu şehir artık taşımıyor, tek, çift plâka uygulamasına gidilsin" demek kadar anlaşılamaz.. "Türk'ün aklı sonradan başına gelirmiş" sözü tamamiyle doğru. Hatalıyız.. İhmalkârız.. Son dakikaya kadar uyuyoruz. Bunu kabul etmek zorundayız.

"Ermeni tasarısı konusunda geç kalıyoruz" diye geçen Şubat ayında yazmışım. Tam 7 ay önce.. İngiliz Parlamentosu'nda Türk karşıtı ve yanlısı siyasetçilerin ikiye bölünerek tartıştığını, "Konuşacak, soru sorulacak tek bir adamınız yok, büyükelçileriniz neyle meşgul" dediklerini, Amerika'da bir çok eyalette tasarının kabul edildiğini anlatmışım. Yine son noktaya gelindiğinde itiraz edeceğimizi söylemişim. İşte şimdi o noktadayız.

Bu konular tehditle değil, diplomasiyle halledilebilir. Önemli değil, üzülmeyelim gibi yaklaşımlar da bize ancak vakit kaybettirir.

Çok önemli.. Üzülelim ve gayret edelim. Arşivlerimizde ciltler dolusu belge var, bunları açıklayalım. Kendimizi anlatalım ve önlemeye çalışalım.

Bunu yapmayı en azından çocuklarımıza borçluyuz!

(Not: Turkish Forum ne yapılması gerektiğini iyi biliyor)

Bu sergiyi kaçırmayın!
Türkiye'nin ilk kadın seramik profesörü olan Jale Yılmabaşar'ın yurt dışında 16 yılda ürettiği ve bir TIR'la Türkiye'ye getirilen 150 adet büyük boy resim (ve seramik eser) AKM'de sergilenmeye devam ediyor.

23 Eylül Cumartesi günü gezdiğim sergi beni o kadar etkiledi ki, öyle gururlandırdı ki kaçırmamanız için sizi de uyarmayı düşündüm. Gerçi binanın en üst katında ve havalandırması olmayan bir salonda, geniş bir sergiyi gezmek biraz zor oluyor ama sanatı yeterince seviyorsanız katlanabilirsiniz.

1968 ve 69 yıllarında İtalya ve Almanya'da Uluslararası seramik yarışmalarında altın madalya kazanan Yılmabaşar'ın özellikle Çatalhöyük sembollerinden esinlenerek hazırladığı tabloları olağanüstü güzel. Öyle ki görünce "Keşke bu eserleri bütün dünyaya gösterebilsek" duygusuna kapılıyorsunuz. Bunların bir kısmı daha önceki sergilerde görülmüş koleksiyon tabloları ama çoğu yeni..

7 Ekim'de bitecek olan sergiyi kaçırmayın diyorum!

Pataki'nin silah yasası
9 Ağustos 2000 tarihinde bana New York'tan, Başkan Clinton'ın da danışman avukatlığını yapmış Amerikalı bir arkadaşım tarafından gönderilen bilgi mektubu şöyle diyor;

"New York State bir kez daha ülkenin silah güvenliğiyle ilgili konuda öncülük ediyor. Vali George Pataki bugün silah kullanımını ve satışını zorlaştıran yasayı imzaladı. New York sokakları bundan böyle daha da güvenli olacak." Yasa New York'ta 1 Kasım'dan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Bizde durum nedir; Siirt Vali Yardımcısı katıldığı bir düğünde Kalaşnikof'la ateş ediyor ve utanmadan "Örf ve adetlere uydum. Silah atmasam ayıp etmiş olurdum" diyor. Bundan dolayı da cezalandırılmıyor. Kırıkkale emniyeti düğünlerde etrafa ateş ederek zarar verenleri önlemek için çareyi her düğün evine sivil polis göndermekte buluyor. Her maç zaferinden sonra silah sesleri ortalığı savaş alanına çeviriyor.

Bize yasa masa gerekli değil, durun hele daha bu ihmal yüzünden kaç yüz vatandaşımız canından oldu ki? Hele bir terör rakamlarına ulaşılsın, çaresi düşünülür.

Umut Vakfı, kurulduğu günden bu yana silahsızlanma ve barış konusunda umutla yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi ve köşe yazarlarının yazıları arasında "Medyanın Barışa Katkısı" konulu bir yarışma düzenledi. Benim de jüri üyeleri arasında olduğum yarışmada, değişik konulardaki uzlaştırıcı yazılarıyla ödül kazanan yazarlar 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü'nde, İstanbul Dedeman Otel'de yapılacak bir törenle ödüllerini alacaklar.

Umarız Umut Vakfı'nın aralıksız çabalarının bir etkisi olur!

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır