kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çeçenistan'a kaçacaktı
Umut Operasyonu'nun firari üçüncü bombacısı Rüştü Aytufan, depremzemdeler için tahsis edilen konternırda saklanıyormuş

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın emriyle başlatılan Umut Operasyonu'nun firari bombacı sanığı yakalandı. 21 Ekim 1999 tarihinde bombalı saldırıyla evinin önünde öldürülen gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı'nın bombacısı olduğu belirtilen Rüştü Aytufan, bombayı yerleştirdiğini itiraf etti.

Umut Operasyonu sırasında Kudüs Savaşçıları örgütünün lideri Ferhan Özmen'in yakalanması üzerine kaçtığı belirlenen Aytufan ve Oğuz Demir için Türkiye'de geniş çaplı bir araştırma başlatıldı. Aytufan, ilk olarak adı şimdilik gizli tutulan bir üst düzey örgüt yetkilisinden Ali Altan Ünlüer adına düzenlenmiş sahte kimlik temin etti. Bu kimlikle, Sakarya Emniyeti'nden pasaport almak istedi, ancak kimliğinin sahte olduğu anlaşılınca olay Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirildi. Umut Operasyonu'nun firari sanığı olduğu ortaya çıkınca da takibe alındı.

GÜRCİSTANLI DA GÖZALTINDA
Aytufan'ın depremzedelere tahsis edilen bir konteynırda kaldığı tespit edildi. Aytufan ve Gürcistan vatandaşı Joseb Surmanidze yakalandı. Surmanidze'nin, Aytufan'ın Gürcistan'a, oradan da Çeçenistan'a kaçabilmesine yardım için örgüt tarafından gönderildiği belirlenince o da sorguya alındı. Aytufan Kışlalı'nın otomobilinin ön camına patlayıcı dolu bira kutusunu koyduğunu itiraf etti.

SİLAHLAR LOGARDAN ÇIKTI
Aytufan, Umut Operasyonu çıkınca patlayıcıları pis su tahliyesi için kullanılan logarlara attığını söyledi. Aytufan'ın tarif ettiği logara gelen ekip kuyuya inemeyince ASKİ'den yardım istedi. ASKİ'den gelen ekiplerle çıkarılan torbalardan biri 14'lü tabir edilen Browning, diğeri Çek yapımı Vizör marka iki silah çıkarıldı. Aytufan'ın ikinci torba olduğunu söylemesi üzerine daha ince araştırma yapan ekip ikinci torbada da bir susturucu ile 30'a yakın mermi buldu. Silahlar, başka suça karışıp karışmadığının belirlenmesi için laboratuvara gönderildi.

Evden, Bin Ladin'in yeni kaseti çıktı!
RÜŞTÜ Aytufan'ın evine giden polisler, bomba yapımında kullanılmak üzere sakladığı Çin malı bir saat, bir bomba uzaktan kumanda cihazı, 2 kilo patlayıcı artığı, T tipi bir boru bomba yatağı, bomba hazırlamak için fitil ve çeşitli kablolar ile video kasetler buldu. Kasetleri inceleyen polis, ünlü terörist Usame Bin Ladin'in yakın zamanda çekilmiş görüntüleriyle karşılaştı. Diğer kasetlerde ise Çeçenistan'da mücadele veren kişilerin özel görüntüleri vardı. Bu kasetler detaylı incelemeler için el yazısı örgütsel dokümanlarla beraber İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderildi. Evde ayrıca, casusluk ve polisin çalışma yöntemlerine ilişkin kitaplar bulundu.

Aytufan'ın, Kışlalı suikastı ve 7 Haziran 1995 günü Musevi cemaati lideri öğretim üyesi Yuda Yürüm'e yönelik bombalı saldırının dışında 1998'de de Dikmen'de bir trafoyu bombaladığını anlattığını söyleyen yetkililer, bu üç yer için bugün Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş eşliğinde yer gösterme yapılacağını kaydettiler. Polis, bu sanıklar için ek gözaltı süresi alındığını da söyledi.

Umut Operasyonu sonrası aranan iki sanıktan biri olan Aytufan'ın yakalanması sonrası firardaki son kişi olan Oğuz Demir'in yakalanması için çalışmaların devam ettiğini belirten Emniyet yetkilileri, "Asıl amacımız onu yakalamak. Ferhan Özmen'den sonraki kilit isimlerden biri. İran'la irtibat kuran, maddi kaynak sağlayan ve ayrıca Uğur Mumcu suikastında bombayı yapan kişilerden biri olduğu için çok önemli" dediler.

Ünsal ERGEL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır