kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Artık Omerta'dan kurtuluyorsunuz
Tantan'ın, tecavüzle suçlanan "kahraman" lakaplı polisi teşkilattan uzaklaştırması ve bunu halka açıklaması Alman insan hakları hareketi yetkililerince böyle değerlendirildi

Omerta... İtalyan mafya ailelerinin vazgeçilmez bir kuralı. Suskunluk yasası anlamına geliyor. İç hesaplaşmalarını gizli gizli görüyorlar ve kesinlikle dışarı bilgi sızdırılmıyor. İşte Avrupalı insan hakları hareketi yetkililerinin Türkiye'de bir çeşit omerta kuralı hüküm sürdüğüne inandıkları ortaya çıktı. Berlin'de bir konferansa katıldığı sırada buna tanık olan TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve ANAP milletvekili Emre Kocaoğlu, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın, "kahraman" sayılan bir polisi suç işleyince gözünün yaşına bakmadan teşkilattan çıkarması ve bunu gizli tutmayıp kamuoyuna açıklaması haberinin Almanya'da olumlu bir tepkiyle karşılandığını belirterek yaşadığı ilginç olayı şöyle anlattı:

ÖNCE ÖFKELENDİM AMA
Berlin'de, Alman İnsan Hakları hareketinden önemli birileri geldi ve bu haberi önemsediklerini söylediler. Hatta adamlardan biri önemli bir laf etti: "Galiba artık 'omerta' kültüründen kurtuluyorsunuz" dedi. Önce öfkelendim, çünkü omerta, İtalyan-Amerikan mafyasının suskunluk yasası demek. Hesaplarını kendi içlerinde görürler ama dışarı en küçük bir laf etmezler. Omerta yasası mafya için kullanılır. Demek Batılılar, resmi uzuvlarımızı bile mafya referanslarıyla ele alırlarmış. Ancak güzel olan, bizim adamların kafasındaki bu çirkin tablodan çıkmakta oluşumuz.

OMERTA KANUNU NEDİR?
Omerta, mafya ailelerinin suskunluk yasası demektir. 19. yüzyılda Sicilya'da yasadışı hareket ve şiddet uygulayan suç çetelerine mafya adı verilmeye başladı. Mafya üyeleri "ailelerine" omerta denien sıkı bir ahlaki kuralla bağlanıyordu. Omerta kanununa göre, bir üye, herhangi bir haksızlıkla karşı karşıya kalırsa kendi intikamını alacaktı. Ancak hiçbir şekilde yasal otoritelerle işbirliği yapmayacaktı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır