kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Beşiktaş'a sıcak karşılama
Bu akşam oynanacak Leeds-Beşiktaş maçına saatler kala, 5 ay önceki gerilimden eser yok. Geçen Nisan'daki Galatasaray-Leeds maçı öncesi yaşanan kanlı olaylarla başlayan kan davası Beşiktaş maçı sayesinde adeta yok oldu

Geçen sezonun UEFA kupası karşılaşmaları çerçevesinde Galatasaray ile İngiliz Leeds takımının İstanbul'daki maçı öncesi yaşanan holigan dehşeti hafızalardan silinmedi. Ancak Leeds-Beşiktaş maçının İstanbul ve Leeds'i barıştırması bekleniyor.

İki İngiliz holiganın, fanatik bir Galatasaraylı tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sonucu Leeds'te oynanacak maç öncesinde, olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. İngiliz basını Türkiye aleyhine yazıyor, taraftarın stada alınmaması için baskılar yapılıyordu. Herhangi bir olay çıkmaması için İngiliz polis teşkilatı seferber edilmişti.

Beşiktaş maçı öncesinde ise Leeds'te kimse Türkiye aleyhine konuşmuyor. Beşiktaş kulübü Başkanı Serdar Bilgili'nin 3 hafta önce Leeds'te, Leeds United kulübü başkanı Peter Ridsdale ile görüşmesi taraftarları da yumuşattı.

Leedsli taraftarlar, Barcelona maçını izlemek üzere İstanbul'a geldi. Yerel gazetelerin yanısıra İngiltere'nin önde gelen gazeteleri de ılımlı yazılar yazıyor.

Taksim'de öldürülen Leeds taraftarları Kevin Speight ve Chris Loftus'un intikamı söz konusu olamaz. Bu olay spor sahalarına taşınmamalı diyen Leedsli esnaf "Beşiktaş'a 'hoşgeldiniz' diyoruz" şeklinde konuşuyorlar.

Kartal'a da özel tim
Beşiktaş kafilesi havalanından geniş güvenlik önlemleri altında kalacağı otele götürüldü. Güvenlik nedeniyle futbolcular, yöneticileri ve basın kent dışında farklı otellere yerleştirildi.

Bu arada Beşiktaş'ı korumakla görevli olarak Türkiye'den gelen 5 emniyet görevlisi de takımı gölge gibi takip etti. İngiliz ve Türk polisler bir de fotoğraf çektirdiler.

İstanbul'da herkes barıştan söz ediyor
İngiliz Daily Mail "Barış çağırısı" başlıklı yazısında Leeds-Beşiktaş karşılaşmasının iki ülke taraftarları arasındaki öfke ve gerginliğin unutulması için büyük fırsat olduğunu yazdı. Gazete "İstanbul'da kiminle konuştuysam herkes barıştan söz ediyor" ifadesini kullandı.

Futbol başka şey
Türklerin misafirperverliğini anlatan gazete "Futbol başka şey. Fanatikler yabancı takımları her zaman 'Cehenneme hoş geldiniz' sloganıyla karşılar" yorumunu yaptı. Azınlıkta kalan bazı öfkeli ve taşkın fanatik taraftarların ise maçı bir savaş alanı gibi düşünüp bira kutuları dahil ellerine geçirdikleri herşeyi silah haline getirdiklerine yer vererek "Çok şükür Beşiktaş taraftarının büyük bölümü azınlıkta kalan bu grubun görüşünü paylaşmıyor" dedi.

Her basın kartı olan giremeyecek
İngiliz polis teşkilatı esen tüm dostluk rüzgarlarına rağmen temkinli davranmayı sürdürüyor. Karşılamanın olaysız geçmesi için büyük önlem alındı. Polis sahaya giden Elland Road üzerinde foto muhabirleri ve televizyon kameralarının bulunmasını istemiyor.

Akredite olmayan gazetecilerin Leeds dışına çıkartılacağını söyleyen polis müdürü elinde basın kartı olan her gazeteciyi Leeds'e almayacaklarını belirtti. Londra'daki Türkiye Büyükelçiliği kanalıyla gazetelerin Londra bürolarına gönderilen bildirilerde akredite olmayan muhabirlerin Leeds'e gitmemeleri istendi.

Maça, taraftar gidemiyor
AFC Leeds United ile Beşiktaş arasında bugün yapılacak Avrupa Şampiyonlar Ligi maçına Türkiye'den taraftar gidemiyor. Beşiktaş Kulübü Basın Komitesi Başkanı Erol Kaynar, İstanbul'da tur organizasyonu yapan şirketlere maç için yeteri derecede başvuru olmadığını, bu nedenle turların iptal edildiğini söyledi.

Bilgili: fark etmez
Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdar Bilgili, taraftarı olmadan da Leeds'de başarılı sonuç alacaklarını söyledi. Bilgili, BBC'ye, seyircisiz oynamanın kendileri için bir dezavantaj olmadığını ifade etti.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır