kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

2. Dinozorlar Rallisi Ferda Dilege'nin
Durusu Park'ın eşssiz taibat güzelliği içerisinde, çekişmeli geçen 2. Dinozorlar Rallisi'ni Ferda Dilege kazandı. Adeta ünlülerin yarışı olan Philips 2. Dinozorlar Rallisi'nde Durusu Park'ın 2.4 km'lik killi zor toprak parkurunda birbirine çok yakın dereceler yaptılar. Ferda Dilege (1.46 sn, 1.45 sn) turlarında en iyi zamanı yaptı. İkinci ve üçüncü ise kullanma stilleriyle büyük beğeni toplayan Levent Pekün ve Mahmut Erdilek oldular. Antreman turlarında Ferda Dilege ile aynı dereceyi yapan Galip Bilgin (1.45 sn) daha yarışın başında yoldan çıkmasıyla arka sol dingili eğildi ve ralliyi üç tekerlekle bitirmek zorunda kaldı. Bayanlar Kupası'nı ise Gülden Bilgin, co-pilot'u Ayşe Okçu ile birlikte aldı.

'Beko enflasyonun altında zam yaptı'
Beko Elektronik Genel Müdürü Aydın Çubukçu, ürünlerine ilk 9 ayda enflasyonun yaklaşık yüzde
7-8 altında zam yaptıklarını söyledi. Çubukçu, "Özel sektör, girdisi pahalılaştığı için zam yapıyor. Bunları ise devlet pahalılaştırıyor. Özel sektör, girdilerin pahalılaşmasının bir kısmını absorbe ediyor, enflasyon seviyesinde zam yapmayarak sineye çekiyor. Ama, bir yerden sonrada hiç zam yapmadan yürümek mümkün değil. Beko olarak, ilk 9 aydaki enflasyonun yaklaşık yüzde 7-8 altında zam yaptık" dedi. Bu arada Beko Elektronik, şirketteki bilgi birikiminin paylaşılması ve çalışanların gelişimini sağlamak amacıyla Toplam Verimlilik Yönetimi (TPM) Akademisi'ni kurdu. Uzman kuruluşlarca ve modern test yöntemleriyle seçilmiş çalışanların tamamen iş ortamı dışında 20'şer kişilik gruplar halinde iki ay süreyle eğitilecekleri akademide, çalışanlara, teknik disiplinler, fabrika makina parkı, öneri sistemi, otonom bakım ve diğer konularda bilgi verilecek.

Tibuk'un oteline bilgisayar baskını
Tİcarİ Yazılımcılar Birliği (BSA) ve polis ekipleri, bilgisayar programlarını lisanssız olarak kullandığı ihbar edilen Merit Altınel Hotel'e baskın yaptı. Yüzde 50 hissesinin Besim Tibuk'a ait olan oteldeki hard disklere el konulurken, bilgisayar programlarını inceleyen BSA yetkilileri, windows'u izinsiz olarak kullandığını tespit ettiler. BSA yetkilileri, otel yönetim kurulu üyeleri hakkında, kullanılan kopya programlardan dolayı 3 yıla kadar hapis cezasıyla dava açılabiliceğini belirtti.

Neslihan SÖZEN

Samsung'un hafif araçları Türkiye'de
Samsung'un hafif ticari araçları, Bayraktar Holding iştiraklerinden Baytur Motorlu Vasıtalar'ın distribütörlüğünde Türkiye pazarına girdi. Samsung tarafından geliştirilen SV 110, yapılan müşteri memnuniyeti araştırmalarına göre verimlili, ergonomik, parça dayanıklılığı olan ve yakıt tasarrufu sağlayan bir hafif ticari araç olarak pazarıa sunuldu. SV 110 araçlarında, sektörün en son motor teknolojisi kabul edilen MD30 motoru kullanıldı.

Miele'nin cirosu 4.5 milyar marka ulaştı
Almanya'nIn beyaz eşya üreticisi Miele, son 12 ayda tarihinin en yüksek cirosuna ulaştı. Avrupa'da beyaz eşyada yaşanan talep gerilemesine rağmen Miele'nin cirosu geçen yıla göre yüzde 8.8 artarak, 4.25 milyar marka ulaştı. Aynı dönemde şirketin Almanya dışındaki cirosu da 2.3 milyar mark olarak gerçekleşti. Sadece ev aletleri satışlarından tüm dünyada sağlanan cironun yüzde 6 oranında artmasında, şirketin Almanya ve dışındaki geniş tabanlı bayii ağı, tüm pazarlarda pozisyonunu güçlendirerek geliştirmesinin önemli etkisi olduğu belirtildi.

Profilo'dan 18 ay vadeli kampanya
Alman beyaz eşya firması Profilo, müşterilerine Eylül ayı boyunca 18 aya varan uygun koşullarda taksit kampanyası olanağı sunuyor. Buzdolaplarından, çamaşır makinelerine, fırından küçük ev aletlerine kadar geniş ürün yelpazesiyle sunulan kampanyada ürünler, 18 aya varan taksitlerle satılacak. Uygun taksitlendirme olanağının yanı sıra buzdolabının yanında çamaşır makinesi, fırının yanında elektrikli süpürge, çamaşır makinesinin yanında alınacak derin dondurucu veya büyük ekranlı bir TV yanında 37 ekran TV almak isteyen müşterilere de daha uygun ödeme fırsatı Beko tarafından sunulacak.

Merchant'a 10.4 milyon dolarlık ceza
MASAK Başkanı Coşkun, karaparayla ilgili olarak sona eren soruşturmalar da bulunduğunu belirterek, "First Merchant Bank dosyasında dört kişiye iki yıl ağır hapis, 5.2 milyon dolar karşılığı para cezası ve bir kat da ceza verildi. Böylece bu dosyada 10.4 milyon dolar tutarında cezaya karar verildi" dedi.

Yargıtay'da ilk inceleme sonucunda mahkemenin verdiği kararın donduğunu kaydeden Coşkun, şunları söyledi: "Şimdi dosya mahkemeye iade edildi. Mahkemede dosya yeniden görülecek. İncelemenin derinleştirilmesi lazım. Bunun oturtulması konusu var. Şu anda Ankara mahkemelerinde görülen bir davada Pakistan'daki NFL (Pakistan Milli Gübre Fabrikaları Genel Müdürlüğünü) Cihan Karancı ve Tuncay Alankuş isimli iki kişi 1995'te 40 milyon dolar dolandırdı. Türkiye'de kendileri ile ilgili kara para aklama suçundan dava açtık. Mahkeme devam ediyor. Zannediyorum o davayı kazanacağız."

Faize döviz zammı: % 42
Faizde Eylül başında yüzde 33'lerden başlayan yükseliş durmuyor. Ay sonuna yaklaştıkça artan likidite sıkışıklığı bono faizini dün yüzde 42'ye sıçrattı. Gecelik repo piyasasında ortalama faizin yüzde 80'e kadar çıkması bono piyasasındaki oranların 1-1.5 puan artmasına neden oldu. En çok işlem gören 20 Haziran 2001 vadeli tahvilde faiz yüzde 41.5'e kadar çıktıktan sonra yüzde 41.13'ten kapandı. Faiz cuma gününe göre 1 puan yükseldi.

Piyasada oranları hızla yükselten etkenlerin başında döviz yetersizliği geliyor. Özellikle bu haftanın döviz talebi açısından hareketli bir dönem olması bekleniyor. Bu talebi yaratan etkenler ise Hazine'nin bu hafta ödeyeceği 230 milyon dolarlık dış borç ve bankaların 9 aylık bilançolarındaki makyaj yapma isteği nedeniyle döviz alması. Bu nedenle likidite sıkışıklığının hafta sonuna doğru daha da artması bekleniyor. Bunun da bono faizlerindeki hacimsiz yükselişi devam ettirebileceği belirtiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır