kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bankalar tüketicinin faizini de artırıyor
Üç banka dün tüketici kredi oranlarını yükseltti. Orta ve büyük ölçekli bankalar da ayarlamaya hazırlanıyor

Piyasalardaki faiz artışı tüketici kredilerine de yansımaya başladı. Dün TEB, Şekerbank ve Finansbank bireysel kredi faizlerine uyguladıkları faiz oranlarını aylık 0.25 puana yakın oranlarda artırdı. Bayındırbank da geçtiğimiz günlerde faiz artırımına gitmişti. Bu yıllık faizini 3 puana yakın artması anlamına geliyor. Orta ve büyük ölçekli bankaların da bu ay için de ya da Ekim başında kredi oranlarını yeniden ayarlamaları bekleniyor. Tüketici faizindeki artış şu nedenlerden kaynaklanıyor:

* Eylül başıyla birlikte gecelik faizlerde yükseliş yaşandı. Ağustos'ta yüzde 25 kadar inen repo ortalaması, döviz ihtiyacıyla yüzde 70'i aştı. Bu da paranın maliyetini yükseltti. Bono faizleri yüzde 42'ye, mevduatta da pazarlıkla verilen oranlar yüzde 38'e kadar çıktı. Daha da önemlisi faizdeki bu yüksek çizginin kısa vadede gevşeyeceği beklentisi az.

RİSK FAİZİ ARTIRIYOR
* Bankaların en çok kullandırdıkları tüketicisi olan otoda ortalama oranlar yüzde 3 civarında. Yüzde 3'le alınan bir tüketici kredisinin bankaya yıllık getirisi yaklaşık yüzde 36 civarında oluyor. Mevduat ve gecelik borçlanma piyasasındaki yüksek oranlarla karşılaştırıldığında bankalar için kredi satmanın cazibesi düşüyor. Çünkü bankalar bireysel kredileri daha riskli bir enstrüman olarak görüyor. Zaten kredilerin geri dönüşündeki sorunlar da bankaların faiz yükseltemesinde bir başka etken olarak öne çıkıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır