kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
40 dosyaya karapara suçu
Mali Suçları Araştırma Komisyonu Başkanı Nejat Coşkun, karapara konusunda 40 dosya için suç duyurusunda bulunulduğunu, 300 dosyanın ise soruşturulduğunu ifade etti

Maliye, karapara operasyonu çerçevesinde 40 dosya için suç duyurusunda bulundu. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Nejat Coşkun, bugüne kadar yürütülen çalışmalar sonucu yaklaşık 300 dosyada da soruşturmanın sürdürüldüğünü söyledi.

Coşkun, soruşturmaları son derece ciddi ele aldıklarını ve konuların 'önemli ve boyutlu' olduğunu ifade etti. Coşkun, çalışmanın AB kriterlerine uygun olarak yapıldığının altını çizdi.

İspat problemi
Coşkun, kayıt dışı ekonominin bu kadar büyük olduğu bir ülkede kara para ile mücadele sıkıntılarla karşılaşıldığını ifade ederek, "İspat yükünün tümünün kamuya bırakılmış olması bu davalarda bizi en çok zorlayan nokta" dedi. Batı ülkelerinin hemen hepsinde özellikle uyuşturucudan kaynaklanan kara para konusunda ispat yükümlülüğünün uyuşturucu kaçakçılığından suçlanan tarafa bırakıldığına dikkat çeken Coşkun, "Bu uygulamanın Türkiye'de de sağlanması lazım" dedi.

Kara para ile mücadele için bir veri tabanına ihtiyaç olduğunu kaydeden Coşkun, şunları söyledi:

"Mernis (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) projesinin muhakak yürürlüğe girmesi lazım. Kadastro çalışmalarının ülke genelinde bitirilmesi gerekiyor. Çok sağlıklı bir tapu sisteminin oluşturulması lazım. Bir milli veri tabanı meydana getirdiğiniz takdirde diğer ülkelerde olduğu gibi bu veri tabanı üzerinden her türlü hareketi takip etmek pratik ve mümkün olacak."

Yurtdışıyla işbirliği
Coşkun, vergi kimlik numarası uygulamasının da bankacılık sektöründeki işlemlerin takibi için önemli olduğunu vurguladı. Coşkun, "İnsanlar bankaya gidip trilyon liralar koyduğu zaman bu paranın vergi kaydıyla irtibatı kuruluyor. Bunun yapılması lazım" dedi.

Coşkun, kara para ile mücadele için ABD, İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, İspanya ve Rusya Federasyonu ile karşılıklı niyet mektubu imzalama çalışmalarının son noktaya getirildiğini bildirdi. Türkiye'deki toplam karapara tutarının GSMH'nin yüzde 10-20'si olan 10-20 milyar dolar olarak belirtildiğini kaydeden Coşkun, uyuşturucudan elde edilen karaparanın 97'de 400 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Çalışmada Türkiye ile yüzde 40'lık bir bağlantı kurulmuş, yani 160 milyar dolar. Bana göre gerçekdışı bir rakam. Herhalde ülkenin GSMH'si kadar uyuşturcu parası yoktur. Ona da inanmıyorum."!

"Jet-Pa'da soruşturma devam ediyor"
MALİ Suçları Araştırma Kurulu Başkanı Nejat Coşkun, karaparayla ilgili olarak yaptıkları soruşturmalar kapsamında Fadıl Akgündüz'ün sahibi olduğu Jet-Pa'nın da bulunduğunu hatırlattı. Coşkun, bu konudaki soruşturmanın sürdüğünü belirterek, şu noktalar üzerinde durdu: "Jet-Pa'da 49 trilyon lira tutarında vasıflı dolandırıcılık suçundan İstanbul'da Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştuk. Bağcılar Asliye Ceza Mahkemesi'nde davası devam ediyor. Vasıflı dolandırıcılık yoluyla elde edilen paranın adı kara para oluyor. Aklanması da çeşitli şekillerde yapılıyor. Dosyada iyi bir rapor hazırlandı."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır