kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
11 mobil santral geliyor
Enerji Bakanlığı, enerji krizini elektrik kesintisine gitmeden aşmak için 2'si yüzer 9'u gezer 11 santralin kurulması için çalışmalarına ağırlık verdi

Enerji Bakanlığı, enerji krizini aşmak için yüzer-gezer santrallere ağırlık vermeye başladı. Bu yılın ilk 8 ayında toplam 821.7 MW gücünde santralleri devreye sokan Bakanlık, faaliyete geçirilen 4 gezer santrale ek olarak 2'si yüzer 9'u gezer 11 santrali daha işletmeye sokuyor.

Denizden kıyıya hat
Kıyı şartları uygun olduğu için seçilen Trabzon'un Arsin ile İçel'in Akkuyu ilçelerindeki elektrik üretimi, denizden kıyıya kurulacak özel hatla sisteme eklenecek. İzmir Aliağa'da da 3. yüzer santralin kurulması için çalışmalar başlatıldı. Ayrıca, faaliyette bulunan 4 gezer santralin 85 MW olan kurulu güçlerinin 160 MW'a çıkarılmasına çalışılıyor. Faaliyetteki gezer santraller, sınır ticareti yoluyla yurda sokulan fuel oil ile çalıştırılıyor. Enerji üretiminde kullanılan fuel oilin sınır ticareti kapsamında ithali, maliyeti düşürdüğü için elektrik fiyatlarına olumsuz yansımıyor. Ancak Ankara gibi sınır ticareti kapsamında bulunmayan bölgelerde kurulacak gezer santrallerde kullanılacak fueloil, elektrik maliyetini artırıyor. Bakanlık bu nedenle doğalgaza alternatif olarak santrallerde kullanılan fuel oil ve motorinin elektrik maliyetini artırmaması için yakıtlardan alınan ATV'nin kaldırılmasını istiyor.

Santral ihalesi 12 Ekim'de
Enerji açığını kısmen kapatmak amacıyla TEAŞ tarafından 21 Ağustos'ta beş adet mobil santral kurulması amacıyla açılan ihaleye yetersiz teklif gelmesi nedeniyle ihale şartnamesinde değişiklik yapıldı ve ayrıca ihalede son teklif toplama tarihi 12 Ekim'e uzatıldı. Daha önce 19 Eylül'de son teklif verme süresi dolan ihalede her biri 100'er megawatt (MW) olarak planlanan beş dizel motorlu santral, her biri 100'er MW ve toplamda 430 MW olmak üzere kiralama yöntemiyle kurulup işletilecek. Santrallerin inşa süresi 9 ay ve işletim süresi de beş yıl olacak. TEAŞ yetkilileri ayrıca Mersin'in Akkuyu Koyu yakınlarında ve Trabzon limanında da iki yüzer santrali kiralama yöntemiyle hizmete sokmak için Ekim'de ihale açmak üzere çalışmaların sürdüğünü bildirdiler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır