kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk Telekom'un % 29'u satılacak
Önal, blok satış oranının % 29'a çıkarıldığını söyledi. Önal, yabancıların yönetim hakkı isteği konusunda oybirliğiyle karar ve veto hakkını düşündüklerini belirtti

Devlet Bakanı Recep Önal, Türk Telekom'daki blok satış oranını yüzde 29'a çıkardıklarını söyledi. Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Johannes Linn'le görüşmelerinde Türk Telekom özelleştirmesinin de ele alındığını belirten Önal, "Yüzde 29'a kadar satılmasına karar verildi" dedi. Linn'in, "Telekom'un özelleştirilmesi uluslararası piyasalara verilecek sinyal açısından önemli" yönündeki diplomatik uyarısı üzerine Önal, şu açıklamayı yaptı:

"Telekom özelleştirmesindeki tıkanma yüzde 20 hisse satışından kaynaklanıyordu. Yüzde 29'a kadar özelleştirilebileceğini anlattım. Yüzde 29'dan fazlası için yasa gerekiyor. Yüzde 29'la yolumuza devam edeceğiz. Bu konu Bakanlar Kurulu'nda konuşuldu. Mevcut mevzuat çerçevesinde yüzde 29'a kadar özelleştirmenin mümkün olduğu kanaatine vardık. Çalışanlara ve küçük tasarrufçuya satılacak olan yüzde 5'lik Telekom payına müdahale hakkımız yok."

Önal, halka arz konusunun ise netleşmediğini belirterek, "Yüzde 29 ile yüzde 49 arasında kalan yüzde 15'lik halka arz konusunda hükümet tekrar karar alabilir ve bunun için de yasa gerekiyor" diye konuştu.

Önal, yabancıların Türk Telekom blok satış ihalesine katılmak için yönetimde önemli ölçüde hak istediklerinin hatırlatılması üzerine de, "Oybirliğiyle karar mekanizması veya veto hakkı sağlayabiliriz" dedi.

Kredi onaya gidiyor
Önal, 2003 yılına kadar uzanan, alt bölümlerden oluşan ve "country assistance strategy" (ülke yardım stratejisi) olarak adlandırılan toplam 5.25 milyar dolarlık kredi olanağının, 15 Ekim'de yapılacak Dünya Bankası Yönetim Kurulu toplantısına gireceğini belirtti.

Kredinin 2.4 milyar dolarının yapısal uyum, 2.6 milyar dolarının projeye dayalı, 250 milyon dolarının ise deprem sismik projesiyle ilgili olduğunu belirten Önal, bu kredi içinde mali sektör reformu ve ekonomik uyum kredilerinin de yer aldığını vurguladı. Linn ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'la yapacağı görüşmeye zemin oluşturduğunu kaydeden Önal, mali sektör reformu kredisiyle ilgili gelişmeleri de ele aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Üç taahhüdümüz vardı; Vakıfbank'ın özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenleme, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun zamanında faaliyete geçmesi, üç kamu bankasının özerkleştirilmesine ilişkin tasarının yasalaşması. İlk iki düzenleme yapıldı. Kamu bankalarıyla ilgili kanun hükmünde kararname (KHK) ise Cumhurbaşkanı'na sunuldu. Cumhurbaşkanı KHK'lara sıcak bakmıyor, çıkmayabilir. KHK değil de yasa olarak çıkarmak istesek ve Meclis'in öncelik sırasına koysak bile, Meclis açıldığında kendi karar organlarını, komisyonları seçecek. Bunlar bitmeden bunu çıkaramazlar. Kamu bankalarıyla ilgili düzenlemeyi KHK ile çözemezsek bir hayli gecikmiş olacağız. Bunu kendilerine anlattım."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır