kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk solcuları global eylemci
Kapitalizmin kendi kurallarını dayatmasına karşı çıkan 18 Türk eylemci, "Artık böyle toplantıları hep protesto edeceğiz" diyor

IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nı protesto etmek için Prag'a gelen Türk grubu temsilcileri, SABAH'a konuştu. Sayıları her gün artan Türk protestocular, "Küreselleşme Karşıtı Çalışma Grubu" adı altında örgütlendiler. Aralarında DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği, TMMOB'den gelenler var. Hepsi kolaylıkla vize almış.

'Kararlıyız'
Protestocuların toplandığı çadırkent yerine şehir merkezindeki mütevazı bir otelde kalmayı tercih ettiklerini anlatan Türk eylemciler, bu durumu "Toplantıları bloke etmeye kararlıyız. Güvenlik önlemleri nedeniyle protestoculara ayrılan stadyumdan çıkmak zor olabilir" diye açıklıyorlar.

Sivil toplum örgütlerini temsilen, kendi kurumlarının finansmanı ile Prag'a ulaşan 18 kişilik ekip, DİSK üyesi Gaye Yılmaz'ı sözcü seçmiş.

İnternet üzerinden haberleşen eylemciler, "çevre, finans, sendikacılık, tarım, örgütlenme hakkı başlıkları" altında alternatif platformlara katılıyor. Yılmaz, Dünya Bankası yerine Dünya Halkları Bankası öneriyor. Kapitalizmin kendi kurallarını dayattığını öne süren Yılmaz, tüm uluslararası finansal örgütlerin toplantılarını protesto edeceklerini söylüyor.

Türkiye dar geldi
Eylemcilere göre, haksız uygulamalara Türkiye'de karşı çıkmak yeterli değil

Erhan Karaçay (KESK Yönetim Kurulu Üyesi): Türkiye'de ekonomi yönetimi tamamen yeni dünya düzeninin eline bırakılmış durumda. Küreselleşme, sosyal devleti ortadan kaldırarak, temel devlet hizmetlerini ticarileştirdi. 2001 yılı bütçesinde IMF politikaları yine çalışanlara fatura çıkarılacak. Bu uygulamalara tek başına Türkiye'de karşı çıkmamız yeterli olmaz.

Selim Yılmaz (Mali Müşavirler Mühendisler Birliği): IMF ve Dünya Bankası politikaları vatandaşa ek vergiler olarak yansıyor. Bu politikalar, bizim hizmet verdiğimiz küçük esnaf ve KOBİ'leri vuruyor, iflaslara neden oluyor.

Dr. Atilla Ongan (Türk Tabipler Birliği): Dünya Bankası reçeteleri ile Türkiye'de reform adı altında yapılanlar, kazanılmış hakları yokediyor. İnsan sağlığı ticarileştiriliyor. Sağlık üzerinden kâr edilemez. Global piyasalara fon temin etmek için sağlık ve sosyal güvenlik özelleştirilerek, prime dönüştürülmek isteniyor. Bu eğilime karşıyız.

Ethem Tosunoğlu (TMMOB): Enerji, iletişim, altyapı yatırımlarında, küresel sermayenin çıkarlarını esas alan, ulusal planlamayı demokratik katılımcılığı dışlayan süreçler işliyor. Bu fütursuz çizgiye bir noktada dur demek gerekiyor.

Selami Yılmaz (Elektrik Mühendisleri Odası): Eşitlik sömürüsüz dünya, adalet için buraya geldik. Bir ülkenin enerji politikaları, Dünya Bankası tarafından kararlaştırılamaz. Gerçek gücümüzü göstermek istiyoruz.

Armağan Öztürk Savun (Makina Mühendisleri Odası): IMF ve Dünya Bankası'nın çalışanlara, emeğe karşı politikalarına "Hayır" demek için buradayız.

Mahmut Mahmutoğulları (Kimyasal Madde Dayatmasına Karşı Sivil İnisiyatif): Yeni dünya düzeninin Bergama'da siyanürlü altın arama benzeri girişimleri bir dayatmadır. Dünyada 560 yerde aynı senaryo tekrarlanıyor.

Türkiye'nin yeni yüzü
BU sabah yapılacak olan açılış seremonisinin ardından IMF Başkanı Köhler ve Dünya Bankası Başkanı D. Wolfensohn, Guvernörler Kurulu'na hitaben konuşmalarını yapacak. Öğleden sonra yıllık görüşmeler başlayacak. Bu bölümde isteyen ülkenin guvernörü söz alarak guvernörler kuruluna hitaben konuşma yapacak.

Öğleden sonra yapılacak "New Face of Turkey" (Türkiye'nin Yeni Yüzü) konulu seminere Hazine Müsteşarı Demiralp, Merkez Bankası Başkanı Erçel, Devlet Bakanı Önal ve ÖİB Başkanı Uğur Bayar katılacak. Toplantıda Templeton Fonu yöneticisi Mark Mobius bir konuşma yapacak. Demirbank'ın düzenlediği bir seminerde de gazetemiz yazarı Asaf Savaş Akat konuşacak.

OKAN MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır