kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Defol git!
Yugoslavya seçimlerini kazanmış gibi davranan Sırp lider Slobodan Miloseviç'e en ağır cevap İngiltere Dışişleri Bakanı Cook'tan geldi: Dürüst ol. Yoldan çekil. Hapishaneye çevirdiğin ülken kurtulsun

Yugoslavya'da Pazar günü yapılan seçimleri kesin olmamakla birlikte Demokratik Sırp Muhalefet'i adayı Vosijlav Kostunica açık ara kazandı. Ancak 13 yıldır iktidarda olan Sosyalist diktatör Slobodan Miloseviç, seçim sonuçlarını çarpıtıp, kendisinin kazandığı yolunda kamouyonu yalnış bilgilendirmeye devam ediyor. Seçimleri izleyen gözlemcilerin açıklamalarına rağmen Sırp diktatör Miloseviç yenilgiyi kabul etmedi. Aksine iktidardaki Sosyalist Parti, seçimi yüzde 45'e yüzde 40 oranla kazandıklarını iddia etti.

"Bu bir zaferdir"
Muhalefet 56 yaşındaki hukuk profesörü Kostunica'nın oyların yüzde 57'sini aldığını, Miloseviç'in ise yüzde 33'te kaldığını açıkladı. Önde olduğunu ancak yüzde 50'lik barajı geçemediği için seçimin ikinci tura kaldığını açıklayan Kostunica ise "Bu da zaferdir. Halk Miloseviç'in tartışılmaz lider olmadığını gösterdi" dedi.

"Artık yenildin"
Miloseviç'in 13 yıllık iktidarı ardından ülkede yapılan ilk demokratik seçimleri Avrupa'da da yakından inceleniyor. Kaybedeceğini anladığı takdirde Karadağ'da karışıklık çıkarmasından korkulan Miloseviç'e en ağır tepki İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook'tan geldi. Cook, "Miloseviç, yenilmiş bir başkandır. Ona mesajım şudur: Dürüst ol. Yoldan çekil ve cezaevine çevirdiğin Sırbistan'a, bu durumundan kurtulmasına izin ver" dedi.

Gemiler kalktı
Yüzde 75'lik katılım oranına ulaşılan seçimler için AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine'nin "Seçimlerden sonra her türlü olaya hazırlıklıyız" sözleri merak konusu oldu. İngiliz Independent gazetesi de NATO gemilerinin Miloseviç'in Kosova'ya saldırma ihtimaline karşı Yugoslavya kıyılarına doğru harekete geçtiğini yazdı. Rus lider Vladimir Putin'le görüşen Alman Başbakan Gerhard Schröder de "Sırp halkı demokrasiyi seçti. Mutluyuz" dedi.

Bezdirme taktikleri
Sırbistan'da görev yapan yabancı gözlemcilerin verdiği rapora göre, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobadan Miloseviç, seçimi kazanmak için her türlü hileye başvurdu. "Kasap"ın ilk taktiği "göz korkutmak"tı. Parayla tutulan bazı adamlar, seçim bölgelerinde Miloseviç karşıtı gözüken seçmenleri tehdit etti. Bazı bölgelerde sandıklar daha seçim başlamadan Miloseviç'e verilen oylarla dolduruldu. Bazı bölgelerde de muhalefet partisinden adayların isimleri seçim tablosuna yazılmadı.

Basın da bölündü
"Balkanlar'IN kasabI" Miloseviç ile muhalefet adayı Vojislav Kostunica arasındaki hınca hınç rekabet basına da yansıdı. Dün basılan gazetelere bakarak seçimin gerçek sonucunu öğrenmek imkansız gibi bir şeydi. Hükümet gazeteleri, Miloseviç'in büyük farkla önde gettiğini, birkaç muhalefet gazetesi de Kostunica'nın önde olduğunu iddia ediyordu.

Avrupa yakından inceledi
Balkanlar'da kalıcı barışın sağlanması açısından önem taşıyan Sırbistan seçimlerini Avrupa ülkeleri de yakından izledi. Norveç Dışişleri Bakanı Thorbjörn Jagland, "Sırbistan ve Yugoslavya eskisi gibi olmayacak" dedi. İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini, "Biz kazandık" diyen Miloseviç hükümetini "sorumsuzlukla" suçladı.

Karadağ protesto etti
Seçimin en merak edilen bölgesi, kuşkusuz Kosova'ydı. Oy verme işleminde Arnavutlar seçimlere pek ilgi göstermedi. Gelen resmi rakamlara göre Kosova'da 45 bin kişi oy kullandı. Ancak Arnavutlar'ın belirgin katılım gösterdikleri bir mahalle bulunmuyor. Bir yandan da gözler Karadağ'daydı. Batı yanlısı ve bağımsızlık isteyen Karadağ yönetimi, seçimi tanımadığını açıkladı ve halka "Oy kullanmayın" çağrısı yaptı. Seçim merkezlerinde demokratik bir ortam sağlansa da Karadağ'da katılım, "iktidarın istediği gibi" yüzde 20'yi geçmedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır