kapat

26.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
7 trilyon buhar oldu
KKTC'deki batık Kıbrıs Kredi Bankası'nı kurtarmak için Türkiye'den gönderilen 7 trilyon liralık (10.5 milyon dolar) yardımın iç edildiği anlaşıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın dünürü Salih Boyacı'nın sahibi olduğu Kıbrıs Kredi Bankası Bankası'nın borçlarına karşılık mal varlığına el konulmasının ardından Türkiye'den Kıbrıs'a giden yardımın 7 trilyon lirasının (10.5 milyon Dolar) da batırıldığı ortaya çıktı.

KKTC bankacılık sektöründe geçen yılın sonlarında başlayan likidite sıkıntısı bu yılın ilk aylarında büyük bir krize dönüşünce Türkiye devreye girmişti. Likidite sıkıntısını çözmek için ilk etapta Ada'ya 25 milyon dolar gönderilmişti. Bu kaynağın da 7 trilyonluk kısmı Kıbrıs Kredi Bankası'na aktarılmıştı. Ayrıca Bankanın Kıbrıs Merkez Bankası'nda tutulan 4 trilyonluk mevduatı munzam karşılığı devreye sokulmuştu.

Fakat bankanın sahibi Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın dünürü Salih Boyacı'nın sorumsuz yönetimi ve suiistimalleri nedeniyle Kıbrıs Kredi Bankası battı. Böylece bankadaki yaklaşık 47 trilyonluk mevduat ile birlikte, Türk vergi mükelleflerinin parası olan 7 trilyon lira da buhar olup uçtu.

KREDİNİN YÜZDE 80'İNİ YEMİŞ
Geçen cuma maliye ve icra ekipleri tarafından bankanın yanısıra diğer şirketlerine de el koyulan Boyacı'nın bankayı nasıl hortumladığı müfettiş raporlarında açık açık anlatılıyor. İşte 5 Mayıs 2000 'de KKTC Merkez Bankası İdare Amirliği'ne sunulan rapordan çarpıcı ayrıntılar..

* Bankanın 31 Mart 2000'de hazırladığı hazırladığı bilançoda, 1999 yılı karı 102.9 milyar, 2000 yılı ilk 3 aylık karı 10.3 milyar lira görünürken, geçmiş yıllarla birlikte dönem zararı 30.4 trilyon, özkaynakları ise eksi 27.3 trilyon lira..

* Bilançoda, mevduat toplamı 52.2 trilyon, veriler krediler toplamı17.3 trilyon, takipteki kredilerin toplamı ise 1 trilyon 823 milyar lirayı buluyor. Müfettiş raporu ise alacaklar toplamının 16.7, sorunsuz kredilerin ise 3.7 trilyon lira seviyesinde olduğunu gösteriyor. Yani verilen kredilerin yüzde 80'i batmış.

MALİYE BAKANI ONAYLADI
* KKTC Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi'nin, kuruluşunu 13 Nisan 2000'de onayladığı Kıbrıs Kredi Emlak Agency'e 14 Nisan günü 1 milyon 65 bin sterlin kredi açılmış. Aynı gün Salih Boyacı Ltd'nin 474 bin dolarlık, aynı gruba ait Hexagon Ltd.'nin 600 bin dolarlık, Astro Hipermarket'in de 28 bin dolarlık kredi borçları kapatılmış. Müge ve Özlem Boyacı'nın ortak hesabına da 452 milyar 640 milyon lira yatırılmış. Yani kredi, Boyacı Ailesi tarafından paylaşılmış.

Diğer taraftan KKTC Maliye Bakanı Mehmet Bayram, 13 Ağustos 2000'de yaptığı basın açıklamasında müfettişlerce yapılan denetim sonucu bankanın 12.2 trilyon ve 3.9 milyon lira tutarında mevduatı gizlediğini onaylamıştı.

ADA'DA MEDYA BİRBİRİNE GİRDİ
BOYACI'NIN tüm malvarlığına elkonulmasını ardından, Ada'da deyiş yerindeysebir "medya savaşı" yaşanıyor. Önceki gün Serdar Denktaş'ın "Bu, babamla (Rauf Denktaş) hükümet arasındaki siyasi çekişmeden kaynaklanıyor. Olay maksatlı ve Denktaş soyadına karşı bir harekettir" şeklindeki değerlendirmesine dün Birlik gazetesinden sert cevap geldi. Başbakan Derviş Eroğlu'nun başkanı olduğu Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) yayın organı Birlik gazetesi manşetten "Kimse yasaların üstünde değildir. Yasalar devrede" başlığıyla "savaşa" katıldı.

TİMSAH'IN GÖZYAŞLARI
Birlik gazetesi şu ifadelere de yer verdi: "Sayın Serdar Denktaş'ın ülkesini değil aile servetini düşündüğü ortaya çıktı. Denktaş'ın bankazedeleri dinlerken döktüğü gözyaşları, timsahın gözyaşları mıydı? DP'nin (Serdar Denktaş'ın partisi) üst kademesi kime hizmet ediyor?"

Demokrat Parti'nin (DP) yayın organı Yeni Demokrat gazetesinin, dünür Boyacı'nın mallarına el konulduğu gün, sayfalarını karartıp bir günlük yas ilan etmesi ise Birlik gazetesince sert bir dille eleştirildi.

Başbakan Derviş Eroğlu'nun yayın organı Birlik, dünür hakkında yeni sorular ortaya attı: "Kıbrıs Kredi Bankası'nın işlemleri durdurulduktan sonra işadamı Salih Boyacı'ya ait diğer şirketlerinin faaliyetlerinden gelen kazançlarını Limasol Kooperatif ve İş Bankası'na yatırdığı söyleniyor. Bu paraların miktarı nedir?"

DENKTAŞ'A TUZAK
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a yakınlığı ile bilinen Kıbrıslı gazetesi ise "Denktaş'a tuzak kuruluyor" ifadesini kullanarak Boyacı'ya yapılan uygulamanın "taraflı" olduğunu belirtti. İktidar ortağı Toplumcu Kurtuluş Partisi'nin (TKP) yayın organı Ortam gazetesi ise, "Yeni bir dönem başladı. Burası KKTC. Yarının ne getireceği belli olmuyor" şeklinde yazdı.

Salih Boyacı'nın kızı Müge ile evli olan Serdar Denktaş, yaptığı açıklamalarda girişimlerin siyasi olduğunu söylüyor. Denktaş, dün kayınpederi ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Salih Boyacı'ya yaptığı ziyaretinde "ne yaptığını bilmeyen bir hükümetin idaresinde" olduklarını söyleyerek "Ya sorunlarımızı çözecekler ya da gidecekler" dedi. Boyacı ise, milletvekillerine seslenerek "Bu halka layık olmayan yönetimleri daha fazla iktidarda tutup da ülkeye zarar vermeye devam etmesinler" dedi. Ülke menfaatleriyle ilgilendiklerini belirten Boyacı, yaşananlar hakkında öfkeli olduğunu dile getirdi.

KAVGA YOK TAKİP VAR
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın dünürü Salih Boyacı'nın sahibi olduğu Kıbrıs Kredi Bankası'nın borçlarına karşılık mal varlığına el konulması ile ilgili "siyasi terör" estirmekle suçlanan KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, "Ortada siyasi bir hesaplaşma yok.

Olması da mümkün değil. 45 trilyon lira buharlaşmış durumda" diyerek 'siyasi komplo' iddialarına yanıt verdi.

Başbakan Derviş Eroğlu, "Herşey ortada, herşey açık. Biz kayıp paraların peşindeyiz. Üstelik bunu Türkiye'den gelen müfettişlerin raporları ortaya çıkardı" diyerek Cumhurbaşkanı Denktaş'ın dünürü Sayın Boyacı'nın kendi şirketleri için yine kendi bankası olan Kıbrıs Kredi Bankası'ndan trilyonlarca lire kredi kullandığını söyledi.

SİYASİ ÇEKİŞME SEÇİMLERDE
Başbakan Derviş Eroğlu, mevduat sahiplerinin zarar görmemesi için Türkiye'den gelen 7 trilyon lira ile birlikte toplam 11 trilyon liralık kaynak yaratılarak Kıbrıs Kredi Bankası'na aktarıldığını ve bankayı kurtarmaya çalıştıklarını da sözlerine ekleyerek şöyle konuştu. "Burada siyasi bir kavganın içinde değiliz. Burada buharlaşan 45 trilyon lira var. Biz bu parayı buharlaştıranların peşindeyiz."

Başbakan Eroğlu'na bankaya el konması olayının ardında siyasi bir komplo olduğu yönündeki iddiaları hatırlattığımızda Eroğlu, "Siyasi komployla ne ilgisi var bu işin. Herşey ortada. Bankanın içi boşaltılmış. Sayın Denktaş'la siyasi arenadaki mücadelemiz ayrı, bu iş ayrı. Bankanın sahibi Boyacı'nın el konulan malvarlığı borçlarını karşılayamıyor. Hukukun işini yapabilmesi için ortam yaratıyoruz. Hepsi o"dedi.

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, ülkede patlak veren banka kriziyle ilgili olarak "Buharlaşan 45 trilyon lirayı arıyoruz" dedi

Fügen ÜNAL ŞEN - Burcu YAKAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır