kapat

24.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AHMET VARDAR(avardar@sabah.com.tr )


Adamın başını döndürmüşler...

Vatandaş ile devlet daireleri arasındaki bağ o kadar kuvvetli ki, aklınız durur. Hele hele kaytarıcı değil de, dürüst bir insansanız, sabrınız da fazla ise başaramayacağınız iş yoktur. Özellikle devlet dairelerindeki akıl almaz zorluklar ve güçlüklerin üstesinden gelebilirsiniz. İş ki, azimli olun, karşınıza çıkan memurlara saygılı olun, işinizi yürütmek için ne isterlerse eyvallah deyin. İşte ismi bende saklı olan bir vatandaşın, bu konuyu gayet iyi yansıtan mektubu... Size sabırla ve sinirlenmeden okumanızı tavsiye ediyorum.

"Sayın Ahmet Vardar,
Ben bir kamu kurumunda çalışan, zamanında çalıştığım kamu kurumunun derneğinin de kurucu üyelerindenim. Derneğimiz ilk defa tüzüğüne uygun olarak "Harcama pusulası" ile hizmet alımı yaptı. Bu alımı yaparken şartlarını Deftarlıktan öğrendim. Buna göre; Bu hizmet alımını (boya badana işçiliği) fiş ve fatura verme zorunluluğu olmayan (kaydı olmayan) birinden yaptığımız için, hizmeti yapan şahıstan % 0 vergi ve % fon kesintisi yaparak "Muhtasar Beyanname" ile Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne 200 milyon TL vergi yatırmak için gittim. Tahsilat servisinde düzenlediğimiz beyannamede vergi numarasının olmadığını söylediler. Sicil servisine gönderdiler. Sicil servisinden, bir dilekçe ve dernek üyelerinden 3 kişinin nüfus cüzdanı fotokopilerini ve fotokopilerin üzerinde de ikametgahlarını yazmamı söylediler.

Ertesi gün dilekçe ve ekleri ile evrak kayıttan giriş yaptım. Müdür yardımcısına havale ettirmemi söylediler. Müdür yardımcısı dernek tüzüğünü de getirmemi söyledi, gittim getirdim. Baktı, bu tüzüğün fotokopisini Dernek Yönetim Kurulu Başkanına tasdik ettirerek, ekteki nüfus cüzdanlarının asılları ile getirmemi söyledi. Gittim tanzim edip getirdim. Gittim derken kurumumla Vergi Dairesi arası 2 km... Neyse müdür yardımcısı evrakı sicil servisine havale etti. Sicil servisi şefi de ilişikte, nüfus cüzdanı fotokopisi olan üyelerin ikametgah belgelerini isteyip, adres doğruluklarını araştıracaklarını söyleyince, iyice gerilmiş olan sinirlerimin de etkisiyle 34-35 derece sıcaklık altında ses tonumu yükselterek bağırdım. Allah'tan serviste başka bir eleman şefine bu işi halledeceğini söyleyip beni masasına çekti.

Dernek hakkında bir formu benim de yardımımla doldurduktan sonra bana vergi numarası için "Birkaç gün sonra gel" dediler. Ben ise, birkaç gün sonra tahakkuk servisinde karşılacağım bürokrasiyi düşünerek oradan ayrıldım. Ben bütün bunları, faturasız çalışan bir kişiden tevkif ettiğimiz 200 milyon TL vergiyi yatırabilmek için yaptım. Vergi dairesindekilerde bütün bu bürokrasiyi 200 milyon TL vergi alabilmek için yaptılar. Ne diyelim helal olsun..."

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır