kapat

24.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yol haritası karmaşası
AB Genel Sekreteri Volkan Vural, "yol haritası"na azınlıklar maddesi eklemek istedi. Bahçeli ve Türk'ün itirazları üzerine Ecevit duruma el koydu ve madde metinden tamamen çıkarıIdı

Hükümetin Kopenhag siyasi kriterlerine uyum çerçevesinde deklare ettiği "yol haritası" Bakanlar Kurulu toplantısında MHP lideri Devlet Bahçeli ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "azınlıklar" maddesine yaptıkları itiraz üzerine iki kez değiştirildikten sonra kamuoyuna açıklandı.

SABAH, AB Genel Sekreteri Volkan Vural'ın İnsan Hakları Üst Kurulu tarafından hazırlanan ilk metne eklediği "azınlıklar maddesi"ni ele geçirdi.

Perşembe günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, İnsan Hakları Üst Kurulu tarafından verilen brifingin ardından, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda atacağı siyasi adımları içeren hükümet deklarasyonu taslağı bakanlara dağıtıldı. Bakanlara dağıtılan metinler, onların değişiklik önerilerini eklemelerinden sonra yeniden toplandı. Bakanlardan sadece Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk kendi el yazısı ile ekleme ve düzeltme yaptı.

VE KRİTİK MADDE EKLENİYOR
Deklarasyon taslağı üzerindeki en kritik değişiklik, AB Genel Sekreteri Volkan Vural tarafından yapıldı Vural Üst Kurul'un ilk hazırladığı metnin sekizinci paragrafına, Ecevit ve ANAP lideri Yılmaz'ın da görüşünü alarak "Gayrimüslim vatandaşlarımızın vakıf ve ibadet yerleri ile ilgili gereksinimleri gözden geçirilmeli ve bu bağlamda alınabilecek önlemler belirlenmelidir" maddesini ekledi. Bu metne ilk itiraz, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ten geldi. Türk, söz konusu maddenin, "Türkiye'nin Lozan Antlaşması şartlarını yerine getirmediği anlamına geleceğini" belirterek, ifadenin metinde yer almaması gerektiğini savundu. Türk'ün itirazına Devlet Bahçeli de katıldı ve "Türkiye'nin itibarını zedeleyecek bir ifadedir, çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi.

Ecevit'in duruma el koymasından sonra hem "gayrımüslimler" hem de ilk metinde yer alan "ülkemizde yaşayan yabancıların hukuki statüsü gözden geçirilmeli" bölümü metinden çıkarıldı.

İŞTE YAPILAN DEĞİŞİKLİK
- İlk Metin, 8. madde: Ülkemizde yaşayan yabancıların hukuki statüleri gözden geçirilmeli ve mensubu oldukları dinin vecibelerini yerine getirmelerini kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır.

- Vural'ın eklediği madde: Gayrimüslim vatandaşlarımızın vakıf ve ibadet yerleri ile ilgili gereksinimleri gözden geçirilmeli ve bu bağlamda alınacak önlemler belirlenmelidir.

- Ecevit'in okuduğu metinde iki madde de yoktu.

Fatma Sibel YÜKSEK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır