kapat

24.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KHK'ler tehlikede
FP'nin Yetki Yasası'nın iptali için yaptığı başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi raportörü yasanın iptal edilmesi yönünde görüş bildirdi

Hükümetin Cumhurbaşkanı ile kriz yaşamasına neden olan memurların ihracıyla ilgili KHK'ye dayanak yaptığı Yetki Yasası, iptal tehlikesiyle karşı karşıya... FP'nin yasanın iptali için yaptığı başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi raportörü Yetki Yasası'nın iptal edilmesi yolunda görüş bildirdi. Raportörün raporu önceki gün mahkeme üyelerine dağıtıldı. Yasayla ilgili görüşmelerin Ekim ayı içinde başlaması bekleniyor. Yasanın iptal edilip edilmemesi konusunda kesin kararı Anayasa Mahkemesi üyeleri verecek. Ancak raportörün raporu bağlayıcı olmasa da mahkeme heyeti için anahtar rolü oynayacak. Cumhurbaşkanı Sezer yetki yasasını onayladıktan sonra Yargıtay üyelerine "Anayasa Mahkemesi'nde kalsaydım yasanın iptali yönünde oy verirdik" demişti.

29 Aralık'ta sona erecek
Hükümete 6 ay süreyle geniş çaplı düzenlemeler için KHK çıkarma yetkisi veren yasa, 29 Haziran 2000'de yürürlüğe girdi. Yetki Kanunu'nun süresi 29 Aralık 2000'de sona erecek. Yasaya dayalı olarak bugüne kadar 7 ayrı KHK çıkarıldı. İrticai ve bölücü faaliyetlere karışan memurların ihracını öngören KHK, Sezer tarafından veto edildi.

Yasa iptal edilirse, bu yasaya dayanılarak çıkarılan KHK'lar da yürürlükten kalkacak. Bu durumda Vakıflar Bankası'nın özelleştirilmesini öngören KHK da geçersiz hale gelecek. Ancak Anayasa Mahkemesi kararları, Resmi Gazete'de yayımlandığında yürürlüğe giriyor. Mahkeme davayı kısa sürede sonuçlandırsa bile gerekçeli kararın yazımı ve Resmi Gazete'de yayımlanması aylar sürebiliyor. Mahkeme iptale karar verse bile yayımının gecikmesi hükümete istediği tüm düzenlemeleri yapma fırsatı verecek, ancak uygulanması tartışmalı hale gelecek.

Bugüne kadar neler çıktı?
4588 sayılı Yetki Kanunu çerçevesinde bugüne kadar çıkarılan KHK'leri şöyle:

* 604 Sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair KHK.

* 604 sayılı Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin, bankanın hisse yapısını özelleştirmeye uygun hale getirmeye ve özelleştirmeyi gerçekleştirmeye dönük düzenlemeler içeren KHK.

* 607 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin, terfi sisteminde düzenlemeler içeren KHK.

*609 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair KHK

* 608 sayılı Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yaparak başarılı sporcuların Bakan müşaviri olmasını, başarılı sporcu ve kulüplere ödül verilmesini öngören KHK

* 612 sayılı YÖK Kanunu'nda değişiklik yaparak bazı fakülte ve yüksekokullarla ilgili düzenleme yapan KHK.

*615 sayılı KİT'lerin anonim şirket şeklinde yapılandırılabilmesine izin veren KHK.

Taki DOĞAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır