kapat

24.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tıbbi hatayı sigorta onaracak
Sağlık Bakanlığı, tıbbi hatalara karşı sigorta uygulaması başlatıyor. Taslak yasalaşırsa, doktor hatasından doğan tazminatlar sigortadan karşılanacak

Kamu ve özel sektörde çalışan tüm sağlık personelini kapsaması planan taslağa göre, zorunlu Mesleki Mali Sorumluluk Sigortası'nı serbest sigorta şirketleri yapacak.

Nasıl hesaplanacak?
Özel sağlık kuruluşları kendi çalışanlarının sigorta primlerini doğrudan ödeyecek. Devlet hastanelerindeki sağlık personelinin sigorta primlerinin nasıl ödeneceğine Bakanlar Kurulu karar verecek. Doktor hatası mahkeme kararıyla hükme bağlandığında, mağdur durumdaki hastaya tazminatı bu sigorta tarafından ödenecek. Böylece doktor ile hastalar arasında yıllarca süren tazminat kavgaları ortadan kaldırılmış olacak.

Tazminat miktarı, hastanın tedavi masraflarının 1-10 katı arasında olacak. Kesin rakam görüşmeler sonucunda belirlenecek. Ayrıca hasta, doktor hatasından kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle manevi tazminat talebinde de bulunabilecek.

Bekaret çilesi bitecek
Aynı taslak, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan istem dışı bekaret kontrollerine de son veriyor. Taslak yasalaştığında aileler bile kendi öz kızlarına bekaret kontrolü yaptıramayacak. Bekaret kontrolü için mutlaka savcılık veya mahkemenin isteği aranacak. Doktorlar, kendilerine bekaret kontrolü için gelen ailelerden savcılık veya mahkeme izni isteyecek. Tutuklu ve hükümlü muayeneleri de aynı şekilde savcılık veya mahkemenin isteği üzerine yapılacak.

Yazılı izin yoksa tedavi de yok!
Taslakta, tıbbi yanlışlıkların önüne geçebilmek için sağlık kuruluşlarından bazı önlemler almaları isteniyor. Alınması istenen önlemler sırasıyla şöyle:

* Doktor, hastasının sağlığı ile ilgili bir tedavi kararı almadan önce hastaya danışmalı ve onu bilgilendirmelidir. Ayrıca hastanın yazılı izni olmadan tedavi başlatılmamalı. * Doktor ile hasta arasındaki mesleki ilişkiden doğan bilgiler gizli tutulmalı. Yasal zorunluluk olmadıkça tıbbi kayıt bilgileri başkasına verilmemeli. Hastanın bilinci yerinde ise hasta ile ilgili bilgiler aile fertlerine bile izinsiz verilemez.

* Hastanın muayene randevusuna gelmemesi durumunda hayati bir tehlike sözkonusu ise yazılı bir uyarı gönderilmelidir. Hastada eğer bulaşıcı bir hastalık varsa, yasal yollardan zorunlu olarak muayeneye getirtilmesi gerekir.

* Doktorlar, uzmanlık branşlarına girmeyen hastalıkları tedavi etmemelidir. Taslak yasalaşırsa örneğin lazerle göz ameliyatı konusunda uzmanlaşmamış bir göz doktoru bu tedaviyi uygulayamayacak. Cerrahi dalında uzmanlığı bulunmayan bir diş doktoru da hastanın dişine cerrahi bir operasyon yapamayacak.

Sigorta sistemi nasıl işleyecek?
* Doktor ya da bir sağlık personelinin hatasından dolayı mağdur olduğunu düşünen hasta öncelikle hatanın meydana geldiği kurum ya da il sağlık müdürlüğüne şikayette bulunacak.

İlk önce şuraya
* Hastanın şikayeti, önce Yüksek Sağlık Şurası'nın alt birimi olarak planlanan "Tıbbi Yanlış Uygulama İzleme ve Değerlendirme Kurulu"nda ele alınacak.

Savcılığa suç duyurusu
* En az 3 bilirkişiden oluşacak "Uzlaşma Komisyonu", hastanın şikayetini ceza davası konusu olarak değerlendirirse, ilgili doktor veya sağlık personeli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Hata, sadece tazminat konusu olarak değerlendirilirse, sigortadan hastaya tazminat ödenecek.

Sıra tazminat miktarında
* Kurul, tazminat miktarının belirlenmesi için hasta ile sigorta şirketi arasında uzlaşma imkanı arayacak.

Fatma CAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır