kapat

24.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Plakçılıktan spekülatörlüğe
Kanundışı işlerinin yanısıra madencilik, kömürcülük ve hatta plakçılık bile yapmıştı

Herkes onu "Kürt İdris" diye tanıdı, bildi. Gerçek ismiyle İdris Özbir, yeraltı dünyasının, 70'li, 80'li yıllarda en aktif isimlerinden biriydi. "Kanundışı" işlerinin yanısıra, madencilik, kum ocağı işletmeciliği, kömürcülük hatta ve hatta plakçılık bile yaptı. Boluspor'un eski başkanlarından Kamil Bilgehan'la birlikte kurduğu ve kömür, sunta ticareti yaptığı Özbilgehan Şirketi'nin 1980 öncesinde feshedilmesiyle birlikte, kendini müzik piyasasının içine balıklama atıverdi. O tarihlerde, bir yandan "aile şirketi"nden kaset çıkartıyor, bir yandan da Yeşilçam'a sıçrama planları yapıyordu.

Fakat, Kürt İdris, "sanat" camiasında istediği başarıyı yakalayamadı. Arsa spekülatörlüğü, artık onun yeni işiydi. Hazine arazileri ise yeni hedefi... İdris Özbir, bu işte öyle bir tutundu ki, hazine arazilerini parselleyip satarak "kendi adına mahalle" bile kurdu.

Kürt İdris, bir taraftan da adam yaralama, kaçırma, zorla çek ve senet tahsilatı suçlarına karışmaktan geri kalmadı. Defalarca cezaevine girdi, çıktı... Taşımacılık, pazarlamacılık ve inşaatçılık da yapmaya başlayan İdris Özbir, 1996'da ilginç bir kaçakçılık suçlamasıyla kamuoyunun karşısına çıktı. İddiaya göre, Nahcıvan'a "civaoksit" maddesi sokmaya kalkışmıştı.

Engin ARICAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır